Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tien door Stork geïnspireerde kunstwerken krijgen plek langs Laan Hart van Zuid

240318 Logo Stork Huub Mikx
In 2018 stond dit kunstwerk, samen met negen andere werken, in de beeldentuin achter de Lambertusbasiliek.
Beeld: Marco Krijnsen

Tien kunstwerken, die in 2018 onderdeel waren van een tijdelijke expositie naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van machinefabriek Stork, krijgen dit jaar een definitieve plek langs de Laan Hart van Zuid. Geestelijk vader van dit idee is de vorig jaar overleden Roel Kok. Vandaar dat zijn weduwe Jeannette Kok de onthulling donderdag 21 maart samen met cultuurwethouder Marie-José Luttikholt voor haar rekening zal nemen.

Het gaat om kunstwerken van cortenstaal, geïnspireerd door de producten en het logo van Stork. Ze worden geplaatst op initiatief van de stichting Storkiaan. Het eerste kunstwerk, de 4 meter hoge Ooievaar van kunstenaar Huub Mikx, landt op donderdag 21 maart om 16 uur bij de ingang van Broedplaats Oogst, aan de Laan Hart van Zuid.

Stichting Storkiaan

Na de expositie in 2018 in de Hengelose binnenstad verdwenen de kunstwerken in de opslag en dreigden ze verloren te gaan. Stichting Storkiaan, waarvan Roel Kok bestuurslid was, spande zich in om de kunstwerken aan te kopen en een definitieve plek te geven in Hart van Zuid, vlakbij de hallen van de voormalige machinefabriek. Dankzij financiële bijdragen van Lokaal Fonds Hengelo en de gemeente Hengelo is dat nu gelukt.

Letters stork verhuizen 2 hengelo juni 2022
Lees ook
Beroemde blauwe letters STORK verhuizen naar Hofstede MTS Hengelo

De drie makers, de Hengelose kunstenaars Huub Mikx, Ben Schildkamp en Martin Oostenrijk, zijn blij met het feit dat hun werken weer zichtbaar worden. Het eerste werk, De Ooievaar, van kunstenaar annex edelsmid Mikx wordt donderdagmiddag geplaatst. Komend najaar krijgen de andere kunstwerken een plek ter hoogte van de kruising Laan Hart van Zuid en het Esrein.

230614 BROEDPLAATS OOGST FOTO Goedisdoenfestival
Het eerste kunstwerk krijgt volgende week een plek op het terrein van Broedplaats Oogst.
Beeld: Goedisdoenfestival
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.