Verkeer
Stuur appje
Zoek

Beroemde blauwe letters STORK verhuizen naar Hofstede MTS Hengelo

Letters stork verhuizen hengelo juni 2022
Rewert Wolthoff (rechts) en Hans Beerens hebben de letters naar de oude MTS gebracht.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

S-T-O-R-K. Vrijwel elke Hengeloër kent de blauwe letters, mét of zonder neonverlichting ervoor. Is het niet van de bijna vier jaar dat ze in Bibliotheek Hengelo te zien waren, dan is het wel van de decennia daarvoor, dat ze bovenop de watertoren van Stork langs de Lansinkesweg prijkten. Destijds voorzien van verlichting, zodat ze dag en nacht zichtbaar waren. De letters verhuisden maandag 13 juni van de bieb naar de voormalige Hofstede MTS.

Verjaardag

Een woordvoerder van de bieb laat weten dat de letters niet per se weg hoefden, maar na 4 jaar was mogen anderen er ook best eens naar kijken: "De letters kwamen hier in 2018, toen Stork zijn 150ste verjaardag vierde. Dat was destijds een mooie aanleiding om ze bovenop ons boekeninnameapparaat te plaatsen." De slingers zijn al enige tijd weg en nu mochten de letters ook vertrekken. Stichting Erfgoed Hengelo weet wel raad met met de letters, die tot 2018 vele jaren in opslag lagen.

Gemeentelijk monument

Rewert Wolthoff en Hans Beerens van die club hebben de letters opgehaald met een busje en naar de oude MTS gebracht. Wolthoff: "Ze komen in de entreehal van de voormalige Hofstede MTS aan het Industrieplein te staan, waarvan het voorste deel gemeentelijk monument is." ROZ vestigt hier een tweede ondernemerscentrum voor startende ondernemers. Ook richt de gemeente Hengelo er een publieksruimte in voor iedereen die meer wil weten over de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid. Wolthoff vindt het wel een mooi plekje: "Ze komen daarmee weer wat dichter bij Stork te staan, bij hun verleden."

“Ze komen hiermee weer wat dichter bij Stork te staan, bij hun verleden.”

Storkiaan

Hoe lang de letters daar blijven staan, is niet duidelijk. Er zijn plannen om het rijke verleden van Stork terug te brengen in het straatbeeld, onder meer langs de Laan Hart van Zuid. Stichting Storkiaan en de Stichting Erfgoed Hengelo denken op dit moment na over de invulling daarvan, laat Roel Kok van eerstgenoemde stichting weten.

Letters stork hengelo juni 2022
De letters verhuisden maandag 13 juni van de bieb naar de voormalige Hofstede MTS.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.