Flora, Fauna en Franklin

Olga van Ekelenburg: 'In de tuin móet je niks'

Tuinieren is iets van het voorjaar en de zomer, maar wat doe je in het najaar en de winter om te zorgen voor een mooie tuin als de temperaturen weer stijgen? Hobbyhovenier Olga van Ekelenburg uit Deurningen geeft als belangrijkste tip: "In de tuin móet je niks." Maandag 9 november was ze te gast bij 1Twente Vandaag om kijkersvragen te beantwoorden in de wekelijkse natuurrubriek ‘Flora, Fauna en Franklin’

Geen slakken

"Je kunt op heel veel manieren met een tuin omgaan", geeft Olga te kennen. Om te beginnen het blad op de bodem: moet je dat nu weghalen of kun je het laten liggen? "Het blad moet zoveel mogelijk van het gazon en de paden, maar in de borders kun je het rustig laten liggen. Daarmee zorg je er onder meer voor dat de bodem niet uitdroogt. Voor onverteerd tuinafval geldt dat weer niet. Groene plantenresten zorgen in het voorjaar voor slakken in je tuin en dat wil je liever niet."

Scherpe heggenschaar

Olga verhakselt het tuinafval voor ze het afvoert: "Ik heb een hakselaar, maar je kunt het ook prima met een scherpe heggenschaar doen. Gooi het eerst in de kruiwagen en vermaal het dan zo klein mogelijk met de heggenschaar. Dan kan er meer in de groencontainer. Als je er de ruimte voor hebt, is zelf composteren natuurlijk ook een goeie optie. Die compost kun je dan weer in het volgende najaar op je tuin aanbrengen als natuurlijke bodemverbeteraar."

icon_main_quote_red_glyph

"Beleving ontstaat niet alleen door kleur"

Olga van Ekelenburg

Wind door de grassen

In de video geeft Olga verder nog uitleg over wat je het beste wanneer kunt snoeien, wat je met grassen moet doen, wanneer je de tuin bemest, wanneer je bollen moet poten en hoe je ook in de winter zorgt voor een aantrekkelijke tuin: "Beleving ontstaat niet alleen door kleur. De grassen zien bewegen door de wind die er doorheen gaat, vind ik zelf prachtig."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.