Verkeer
Stuur appje
Zoek

TuinTinder in Enschede koppelt groene vingers aan grijze tuinen: 'Swipe een stekje, wip een tegel'

20240419 Tuin Tinder NK Tegelwippen Pexels
Beeld ter illustratie
Beeld: Pexels

Inwoners van Enschede kunnen losgaan met swipen. Niet op Tinder, maar op TuinTinder: een platform dat groene vingers koppelt aan grijze tuinen. De actie loopt tot half juni en wordt georganiseerd in het kader van het NK Tegelwippen. “De tuinliefhebber en de inwoner die-wel-wil-maar-niet-weet-hoe komen met elkaar in gesprek”, aldus wethouder Leefomgeving Marc Teutelink.

Het platform moet de drempel verlagen voor mensen die een tegel willen wippen, zorgen voor kennisoverdracht, de stad vergroenen en inwoners met elkaar in contact brengen.

Hoe het werkt

Enschedeërs kunnen zich opgeven via de website van Groenblauw Enschede. In een formulier laten deelnemers weten welke planten ze zoeken of welke ze te bieden hebben. TuinTinder zoekt een match en wisselt de betreffende contactgegevens uit. Dan kan een afspraak worden gemaakt en begint de weggeef- of ruilactie van de planten.

‘Swipe een stekje, wip een tegel’

'Swipe een stekje, wip een tegel'. Met die slogan introduceert gemeente Enschede de vergroeningsactie. “De actie sluit aan bij het NK Tegelwippen, een ludieke competitie waarin zoveel mogelijk tegels vervangen worden door groen”, legt Teutelink uit. “We willen laten zien dat tegelwippen gemakkelijk én goedkoop kan zijn. Iedere tegel maakt verschil. Een tuin kan al gauw vergroend worden door gekregen plantjes te plaatsen op een plek waar voorheen een tegel zat.”

NK Tegelwippen

Het vergroenen per tegel wordt al een aantal jaar gestimuleerd. Voor de vierde keer doet Enschede dit jaar mee met de landelijke Tegelwip-wedstrijd. Tijdens het Nederlands kampioenschap is het de bedoeling om als gemeente zoveel mogelijk tegels te vervangen door bloemen, planten of bomen. Tot 31 oktober kunnen inwoners hun gewipte tegels aanmelden. Deze worden opgeteld bij de Tegelstand van Enschede. De winnende gemeente wint uiteindelijk de Gouden Schep.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.