Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo heeft primeur in Nederland: eerste landelijke dames Walking Football toernooi

In Erve Asito, de thuisbasis van voetbalclub Heracles, werd op 29 maart het eerste landelijke dames Walking Football toernooi gehouden. Zeven teams, waaronder de dames van Gold Stars Heracles, streden om de titel. Dat ging vooral gepaard met veel gezelligheid.

Walking football, de term zegt het eigenlijk al, 'wandelend voetbal'. Rennen is verboden en dat is volgens Esther Frederiks, speelster van Gold Stars Heracles, nog knap lastig. “Het verschil met voetbal is ook dat we op een kleiner veld spelen en de bal niet heel hoog mag komen. Het spelletje is vooral gericht op het passen, het spelen van de bal naar een medespeler.”

Het damesteam van Gold Stars Heracles is in 2020 gestart. Frederiks: “We begonnen met een groepje van acht dames. Inmiddels zijn we de twintig gepasseerd. Je mag meedoen vanaf 40 jaar, onze oudste dame is 74.”

Met de camper

In België ligt de ondergrens op 55 jaar, zo vertelt Kitty Wijns. Zij reed speciaal voor dit toernooi meer dan drie uur in haar camper naar het Heracles stadion. “Ik ben gek op Walking Football. In België spelen we in mixteams, dus dames en heren samen. Toen ik hoorde dat dit toernooi specifiek voor dames was, wilde ik daar heel graag naartoe." Wijns maakt deze dag onderdeel uit van het Gold Stars Heracles team. “De sfeer zit er al goed in. Het zijn gezellige dames.”

In elk dorp en elke stad

Frederiks hoopt dat meer vrouwen enthousiast worden en zelf ook iets opzetten in hun eigen stad of dorp. “Het biedt veel meer dan alleen het sporten en bewegen. Naast de trainingen ondernemen we ook allerlei dingen met elkaar, soms gaan we een dagje uit.” Dat betekent niet dat de dames er alleen voor de gezelligheid zijn. “Op de trainingen gaat het er soms fanatiek aan toe. En op een dag als vandaag gaan we uiteraard voor de winst.”

Bestuurslid Huib Rouwenhorst is maar wat trots op de Gold Stars dames en op Heracles. “Welke club organiseert nou zoiets. Prachtig toch?”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.