Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

'Reuring in de stad', evenement met oude ambachten en historie stopt ermee

20180418 reuring in de stad1
Een echtpaar in oude klederdracht met paard en wagen tijdens Reuring in de Stad
Beeld: 1Twente

Het jaarlijkse gratis toegankelijke Hengelose evenement 'Reuring in de stad' gooit het bijltje erbij neer. De organisatie trekt de stekker er om onder andere financiële redenen uit. Ook zegt de organisatie geconfronteerd te worden met strengere regels met betrekking tot het gebruik van het nieuwe marktplein.

Financiering

De voornaamste reden om te stoppen, ligt volgens de organisatie aan het beleid dat is opgesteld door de gemeente. "Dit beleid is er op gericht dat maximaal veertig procent van het benodigde budget beschikbaar wordt gesteld door Hengelo Promotie." De rest van de begroting moet een organisatie dan zelf rond zien te krijgen. "Voor ons is dat niet langer werkbaar. Wij blijven bij onze mening dat een evenement dat je voor het centrum organiseert, ook betaald dient te worden door het centrum."

Strenge regels

De organisatie van Reuring in de stad, zegt de laatste jaren regelmatig een beroep te hebben gedaan op andere fondsen. Deze fondsen hebben ook regelmatig bijgedragen aan het evenement. De norm om zestig procent van de benodigde middelen zelf binnen te halen, werd desondanks niet gehaald. "Door hogere kosten na de coronaperiode moesten wij noodgedwongen bezuinigingen, terwijl Hengelo Promotie steeds meer kwaliteit vraagt."

'Reuring in de stad' klopte bij verschillende ondernemers in de binnenstad aan voor steun, evenals bedrijven buiten het centrum en andere instanties om bij te dragen aan sponsoring, maar dat leverde volgens de organisatie niets op. Verzoeken om sponsoring bij binnenstadsondernemers werden op een enkele uitzondering na afgedaan als "Voor sponsoring moet je bij Hengelo Promotie zijn, daar betalen wij immers al voor."

De organisatie zegt ook teleurgesteld te zijn door strenge regels voor het gebruik van de binnentuin van het nieuwe marktplein. Het middengedeelte zou niet meer betrokken mogen worden bij het event. Extra kraampjes of statafels zijn daar niet meer toegestaan. Vorig jaar liepen er ook schapen op het groene gedeelte van het plein, maar dat mag ook niet.

Teleurgesteld

Met het verdwijnen van 'Reuring in de stad' gaat opnieuw een succesvol cultureel evenement ter ziele. Zo gooide jaren geleden ook al Kunsten op Straat Hengelo de handdoek in de ring na ruim 27 jaar actief te zijn geweest. Deze organisatie trok de stekker uit het gratis evenement door terugloop van sponsoren en halvering van de subsidiegelden.

'Reuring in de stad' werd in 2016 voor het eerst georganiseerd vanwege het 150-jarig bestaan van de warenmarkt en trok duizenden bezoekers. Het initiatief met producten uit grootmoeders tijd, oude ambachten en oude spelen sloeg zo aan, dat meerdere edities volgden. Jaarlijks deden ruim 150 figuranten mee en waren meer dan 25 verenigingen en organisaties betrokken. Het was daarmee écht een verbindend evenement in de stad.

De organisatie van 'Reuring in de stad,' zegt in een brief die vrijdag aan alle betrokkenen is gestuurd erg teleurgesteld te zijn: "Wij willen het evenement graag organiseren, maar het kan niet zo zijn dat het zoeken en regelen van financiële ondersteuning meer werk vergt dan het organiseren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.