Verkeer
Stuur appje
Zoek

Veel panden rond Oude Markt in Enschede zijn monumentwaardig, vindt commissie (maar eerst is Concordia aan de beurt)

20240302 Concordia Ernst Bergboer
Het Concordia-pand aan de Oude Markt wordt aangewezen als gemeentelijk monument.
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

De gemiddelde Enschedeër hoef je het niet uit te leggen: de stad heeft met de Oude Markt een van de mooiste horecapleinen van het land. Maar ook de panden zelf hebben een hoge cultuurhistorische waarde. Zo hoog, dat de monumentencommissie adviseert om te onderzoeken welke (horeca)panden een beschermde status verdienen. De eerste stap is al gezet: het theatergebouw van Concordia wordt aangewezen als gemeentelijk monument.

Het karakteristieke gebouw aan de Oude Markt 15 is meer dan honderd jaar oud. In 1909 brandde het oorspronkelijke pand Concordia (een bijeenkomstengebouw voor de Rooms-Katholieke gemeenschap met een restaurant, bibliotheek, spaarbank en toneelzaal) af. Vervolgens is het in 1912 flink hoger herbouwd. Het ontwerp is van architect J.A. van Straaten, die ook de Bijenkorf in Amsterdam ontwierp.

Smeedijzeren hekwerken

Door de jaren heen verloor het gebouw zijn functie als bioscoop door de concurrentie van Alhambra. In de jaren zeventig - inmiddels in het bezit van de gemeente - is er een renovatie uitgevoerd. Zo werd het weer een bioscoop en theater. De theaterzaal, de zogheten bonbonnière, is een publiekstrekker. Al vele jaren is horecazaak SamSam op de begane grond gevestigd.

“De gevel aan de Oude Markt is met zijn balkons met smeedijzeren hekwerken, boogramen en bijzondere details zorgvuldig ontworpen”

De monumentencommissie van Enschede constateert dat Concordia over hoge monumentale waarden beschikt, omdat het met uitzondering van de begane grond grotendeels authentiek is. De gevel aan de Oude Markt bevat bijzondere details, zoals balkons met smeedijzeren hekwerken en boogramen. Dat Alfons Ariëns ooit initiatiefnemer was van het pand, maakt het ook in historische context bijzonder.

'Ensemble' van gebouwen

Het college van B&W gaat mee in het advies om Concordia als gemeentelijk monument aan te wijzen. De gemeente is zelf eigenaar, dus is zo'n procedure snel doorlopen. Toch gaat het advies van de monumentencommissie verder dan alleen Concordia. Uit een recent uitgevoerde studie zou blijken dat veel meer (horeca)panden rondom de Oude Markt een hoge cultuurhistorische waarde hebben. Samen vormen ze volgens de commissie een 'ensemble' die van grote betekenis is voor Enschede.

Het voorstel is daarom ook om een plan op te stellen hoe het gebied rondom de Oude Markt het best beschermd kan worden en welke panden in aanmerking kunnen komen om ook als gemeentelijk monument aangewezen te worden. De commissie wil daarover op korte termijn met lokale politici in gesprek.

20240303 Concordia 1974 Stadsarchief Enschede
Het pand van Concordia werd in de jaren zeventig door de gemeente gerenoveerd
Beeld: Stadsarchief Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.