Twente
Video

Bakkerij Schabbink krijgt drie Gouden Bekroningen voor eigen gebak: ‘Heel uitzonderlijk’

In Saasveld staat de bakkerswereld op zijn kop. Met hun Twentse krentewegge, gevulde speculaas en bijzondere beschuit heeft Bakkerijk Schabbink drie maal een Gouden Bekroning binnengehengeld. “Een of twee zijn al goed, maar drie Gouden Bekroningen zijn echt heel bijzonder”, aldus eigenaresse Nicole Schabbink.

Eigenlijk waren Nicole en haar collega’s van plan om alleen de traditionele krentewegge aan te melden bij het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen. Wie een speciaal gebak in Wageningen aanmeldt, krijgt vervolgens een keurmeester over de vloer. “Je weet niet precies wanneer een keurmeester langskomt. Maar op het moment dat jij komt, maakt hij zich bekend”, legt Nicole de procedure uit. “Hij ging de krentewegge proeven en toen zag hij de beschuiten en gevulde koeken en zei dat we met meer producten moeten meedoen.”

Stormloop

En dat is gelukt. Bakkerijk Schabbink kreeg drie Gouden Bekroningen. En dat is heel uitzonderlijk, weet Nicole. Sommige bakkers in Twente hebben een of twee bekroningen. “Mensen komen zelfs voor onze bekroonde producten. We hebben nu een speciaal hoekje waar bezoekers de producten kunnen vinden”, vertelt Nicole.

Trots

Zij is behoorlijk trots op haar collega’s en de producten. Eigenlijk, zo geeft ze aan, is ze heel bescheiden en durfde ze in eerste instantie geen drie producten aan te melden: “Maar je hebt niks te verliezen, toch?”

Zij vertelt dat ze de bekroningen eigenlijk deels aan haar opa te danken heeft. Opa Schabbink begon namelijk in de oorlogsjaren met het bakken van de ambachtelijke beschuiten. “We gebruiken nog steeds het recept van toen en ook nog de oude doppen”, aldus Nicole.

Team Bakkerij Schabbink
Het team van Bakkerij Schabbink met de bekroonde producten. © Bakkerij Schabbink

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.