Verkeer
Stuur appje
Zoek

Volksgalerie Enschede viert haar eenjarig bestaan

Kunst, maar dan niet voor de elite. Voor mensen met geld en gevestigde kunstenaars, die galeries en mogelijkheden om hun werk tentoon te stellen voor het uitkiezen hebben. Dat is de gedachte achter de Volksgalerie in Enschede. De tentoonstellingsruimte opende haar deuren een jaar geleden en vierde dat zaterdag.

De Enschedese Volksgalerie, gevestigd op het Brouwerijplein, etaleert een eclectische verzameling werken, gemaakt door ruim twintig beeldend kunstenaars. Betere amateurs en professionals; schilderijen, keramiek, mixed-media-werk en sculpturen. De prijzen zijn relatief laag, net als de kosten om er te mogen exposeren en de commissie bij verkoop.

Bakje koffie

Diana van Agteren, met man en dochter initiatiefnemer van de expositieruimte, werkt er bijna dag en nacht. Niet alleen uit liefde voor kunst, maar ook om bezoekers gastvrij te ontvangen. “Iedereen is welkom. Ook gewoon voor een bakje koffie.” Die aandacht heeft ze ook voor ‘haar’ kunstenaars. De band tussen galerie en makers is persoonlijk.

Lichtschilderij

Het eenjarig jubileum werd aangegrepen voor de presentatie van een nieuwe loot aan de kunstboom. Een primeur, volgens Van Agteren. Samen met spanplafondmaker Indara ontwikkelde de Volksgalerie een concept dat kunstwerken en licht integreert. Plat uitgelegd: een hoogwaardige print van een kunstwerk dat in de lijst van achteren wordt aangelicht.

De intensiteit en kleur van dat ‘achtervallende’ licht kan worden aangepast. En daarmee de atmosfeer en diepte van het werk.

Lees verder onder de afbeelding.


 • Volksgalerie 7
  Diana van Agteren voor de twee kunstwerken die de Volksgalerie schonk aan de gemeente Enschede.
  Beeld: Ernst Bergboer
 • Volksgalerie 6
  Diana van Agteren voor de twee kunstwerken die de Volksgalerie schonk aan de gemeente Enschede.
  Beeld: Ernst Bergboer

Cultuurwethouder Jeroen Diepemaat en stadsdeelmanager Inge Stegeman namen twee collages in ontvangst waaraan diverse kunstenaars een bijdrage hebben geleverd. Op beide werken prijken het Enschedese stadhuis en de ‘stepping stones’ van de nieuwe Roombeek. Gebaseerd op foto’s van wijkfotograaf Jan van Cooten.

Lees verder onder de afbeelding.


 • Volksgalerie 2
  Beeld: Ernst Bergboer
 • Volksgalerie 5
  Beeld: Ernst Bergboer
 • Volksgalerie 4
  Beeld: Ernst Bergboer
 • Volksgalerie 3
  Beeld: Ernst Bergboer
 • Volksgalerie 1
  Beeld: Ernst Bergboer
 • Volksgalerie 8
  Beeld: Ernst Bergboer

De Volksgalerie exposeert sinds kort ook werk van Oksana Fursa en Viktoriia Kartashova, twee kunstenaressen uit Kyiv. De eerste ontwierp jurken, gebaseerd op schilderijen van haar hand. Twee daarvan waren zaterdag te zien. De opbrengst van hun werk komt ten goede aan een Denekampse stichting die hulpgoederen voor het land in oorlog inzamelt en transporteert.

Uitdelen hulpgoederen 1
Lees ook
In het spoor van Twentse hulp aan Oekraïense dorpen

1Twente bezocht onder meer deze twee kunstenaars uit Kyiv. Een eerste deel van een vierdelig verslag van die reis verschijnt op 24 februari.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.