Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bouw nieuwe woningen blijft in Enschede flink achter, Hengelo wél op koers

20231207 Brandweerkazerne Enschede Hengelosestraat nieuwbouw gemeente
De bouw van woningen blijft flink achter in Enschede, sommige projecten (zoals de locatie brandweerkazerne op de foto) zijn zelfs in de ijskast gezet.
Beeld: Gemeente Enschede

In de strijd tegen het enorme woningtekort wil Enschede duizend nieuwe woningen per jaar bouwen. Maar dat kwam er vorig jaar in ieder geval niet van: Enschede bouwde 'slechts' 316 nieuwe woningen. Ook op andere plekken in de provincie bleef de woningbouw achter: het doel van gemiddeld 4.700 nieuwe woningen per jaar is niet gehaald.

In Overijssel kwamen er vorig jaar in totaal 4.442 nieuwe woningen bij, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is niet alleen nieuwbouw; ook het ombouwen van bijvoorbeeld oude kantoren tot appartementen valt hieronder. De provincie legde eerder in een zogenoemde Woondeal vast dat het tussen 2022 en 2030 zo'n 42.300 nieuwe woningen wil bouwen. Dat betekent gemiddeld 4.700 woningen per jaar, maar dat aantal is vorig jaar dus niet gehaald.

Situatie in Enschede

Met name Enschede springt eruit: de stad kreeg er met ruim 300 veel minder woningen bij dan de geplande grofweg duizend per jaar. Het woningbestand groeide met 0,3 procent. "Maar het gaat hier wel om gemiddelden", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Het bijbouwen van woningen gebeurt in meerjarenplannen en dus niet met een strakke jaarambitie."

20231207 Brandweerkazerne Enschede Hengelosestraat nieuwbouw gemeente
Lees ook
Ambitieus plan brandweerkazerne in Enschede in de ijskast: 'Zeer geringe vraag naar kantoorlocaties'

Toch erkent de grootste stad van Overijssel dat de bouw van nieuwe woningen "door de marktomstandigheden een stuk lastiger is geworden". "Denk aan vertraging door gestegen bouw- en personeelskosten, stikstof en ander regelgeving zoals de natuurbeschermingswet, hoge ambities op gebied van duurzaamheid en energietransitie en hogere rentepercentages op hypotheken waardoor het consumentvertrouwen daalt", somt de woordvoerder op.

Hengelo op koers

In provinciehoofdstad Zwolle gaat het niet heel veel beter. Daar zouden duizend nieuwe woningen per jaar gebouwd moeten worden. Maar ook in Zwolle werd het doel niet gehaald: 682 woningen, ofwel een groei van 1,1 procent. Ondanks grote financiële bijdragen vanuit 'Den Haag', zegt Zwolle steeds meer moeite te hebben met het uitvoeren van de nieuwbouwplannen.

Hengelo lijkt juist wél op koers te blijven met de ambities. Het doel van de gemeente is nieuwbouw van 300 tot 450 woningen per jaar. In 2023 kwamen er in Hengelo 410 nieuwe huizen bij. Dat lijkt geen incident te zijn, want ook in eerdere jaren werd er al flink bijgebouwd in de op één na grootste gemeente in de regio. In Almelo blijft nieuwbouw (326 opgeleverde woningen) iets achter bij de doelstelling van 380 per jaar.

Meer dan in 2022 en 2021

Het goede nieuws is wel dat er vorig jaar met 4.442 nieuwe woningen in Overijssel meer nieuwbouwwoningen bijkwamen dan in 2022 (3.920 nieuwe woningen) en 2021 (3.553 nieuwe woningen). Toch werd er voor corona, in 2019, wel meer gebouwd: toen kwamen er in Overijssel 4.611 nieuwe woningen bij.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.