Verkeer
Stuur appje
Zoek

Anne schiet weerloze padden in Boekelo te hulp: 'Ik zag ze voor mijn ogen platgereden worden’

Nog even en de winter is voorbij. Dat geldt dan ook voor de winterslaap. In het voorjaar gaan padden massaal op zoek naar een geschikte plek om eitjes te leggen. Daarvoor moeten ze vaak de weg oversteken. Die paddentrek is linke soep. Elk jaar worden er honderden, dan wel duizenden, padden platgereden. Paddenwerkgroep Boekelo trekt zich dat aan en wil meer mensen betrekken bij de jaarlijkse oversteek. Op 2 februari is er een informatieavond.

Met padden had ze eigenlijk niks, maar inmiddels is Anne te Koppele aanjager van de paddengroep in Boekelo. Een uit de hand gelopen hobby. “Ik was in 2021 onderweg om mijn paard binnen te zetten, die stond in Boekelo. Het was aan het stortregenen die avond en er staken veel padden over. Ik zag ze voor mijn ogen platgereden worden.” Anne heeft die avond meer dan 250 padden overgezet, in haar eentje. Dat moest anders vond ze. Inmiddels zijn er 22 mensen aangesloten bij de paddenwerkgroep.

Boekelo

De Tesinkweg en de Boekelosestraat zijn met name plekken die de groep aandoen. Vooral de Tesinkweg is een ‘hotspot’. Daar zijn aan beide zijden poeltjes, waar de padden gedurende het jaar heen en weer trekken.

Lees verder onder de afbeelding.


20240131 screenshot Tesinkweg paddengroep Boekelo
Route langs de Tesinkweg
Beeld: Paddenwerkgroep Boekelo

Hoeveel padden er oversteken is afhankelijk van het weer. Ze gaan lopen met een temperatuur van minimaal 8 graden Celcius en een luchtvochtigheid van 75%. De piek van de paddentrek, zo net na de schemer, valt precies samen met de avondspits. Hierdoor leggen jaarlijks duizenden padden het loodje.

Lees verder onder de afbeelding.


20240131 screenshot Tesinkweg paddengroep Boekelo platte pad
Platgereden pad, gedroogd door de zon.
Beeld: Paddenwerkgroep Boekelo

Naast het eigenhandig overzetten zijn er ook andere manieren om de oversteek te bevorderen. Sommige wegen worden tijdelijk afgesloten, er worden verkeersborden geplaatst en amfibieëntunnels aangelegd. Die verkeersborden worden normaal van februari tot april gebruikt, dat gaat dit jaar anders. “We plaatsen ze nu na carnaval, ze zijn nogal gewild. Vorig jaar zijn we er een paar kwijtgeraakt”, vertelt Anne lachend.

Lees verder onder de afbeelding.


Anne te Koppele 1
Beeld: Ernst Bergboer

De groep is niet alleen voor mensen die het lot van padden aan het hart gaat. Anne ontdekte dat er veel ouderen in Boekelo wonen die zich eenzaam voelen. Voor hen zijn de avonden een uitkomst. Ook kinderen vinden het leuk om te helpen, het is voor hen een laagdrempelige manier om in contact te komen met de natuur.

Informatieavond

Wie meer te weten wil komen over padden, of misschien zelf wel lid wil worden van de paddengroep, kan op vrijdag 2 februari in Boekelo terecht. Vanaf 19:00 uur is er een informatieavond in de huiskamer van de stad aan de Jan van Elburgstraat 111. Mede georganiseerd door de Partij Van De Dieren in Enschede. Aanmelden kan via www.paddentrekboekelo.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.