Verkeer
Stuur appje
Zoek

1Twente neemt streektaal in carnavalsoptochten onder de loep: a’j ‘t doot, doo ‘t dan good!

Nu het carnavalsseizoen is losgebarsten in deze regio, is de voertaal meer dan ooit Twents. In de lijfspreuken en proclamaties van de hoogheden, tijdens de gala’s en de komende weken ook in de optochten in de diverse dorpen en steden viert het dialect hoogtij. Omdat 1Twente de streektaal hoog in het vaandel heeft staan, probeert de streekomroep nu ook op dit front een steentje bij te dragen aan een goed gebruik van het plat. Onder het motto: a’j ‘t doot, doo ‘t dan good!

Deelnemers aan optochten in de regio kunnen hun Twentse motto of spreuk tot uiterlijk vrijdag 2 februari inzenden naar [email protected].

De inzendingen worden door een ‘jury’ van platschrievers beoordeeld op de correcte schrijfwijze. Waarbij deze beoordelaars beslist niet willen worden gezien als leden van de puriteinse ‘Twentse Taalpolitie’, maar veeleer als adviseurs, die de inzenders met raad en daad terzijde staan. De beloning voor de beste of leukste inzending is dan ook vooral bedoeld als een aanmoedigingsprijs.

Carnaval en dialect horen bij elkaar

Herman Finkers, prominent gebruiker, pleitbezorger en hoeder van de streektaal, ondersteunt dit carnavaleske initiatief van 1Twente van harte. Vanuit de wagenbouwloods van de Bosduvelkes in De Lutte laat hij weten dat carnaval en dialect onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn. Maar tekent daarbij wel aan, dat als je de streektaal gebruikt, je wel je best moet doen om het ook goed te schrijven.

Lees verder onder de afbeelding.


Foute Carnavalsspreuk 1
'Juf Twents' Adrie Hemmink is kritisch op de streektaal in deze spreuk, bekijk bovenstaande video waarom
Beeld: Carnavalsvereniging De Turftrappers

Het gaat Finkers niet zozeer om de correcte spelling, als wel om het vermijden van evidente fouten, die in het Nederlands direct in het oog springen, zoals ‘dit vrouw’ of ‘deze huis’.

‘Plat as ‘t kan’

Streekomroep 1Twente heeft overigens niet alleen met dit initiatief een inbreng in de carnavalsoptochten in de regio. In de Grote Twentse Carnavalsoptocht in de Boeskoolstad (Oldenzaal) op 11 februari zullen een aantal ‘Tweta’s’ (Twentse Taalambassadeurs) meerijden met hun opvallende rode elektrische bakfietsen. Om het motto uit te dragen: Plat as ‘t kan, Hollaands as ‘t mut. Een motto dat ook Herman Finkers uit het hart is gegrepen.

Foute Carnavalsspreuk 2
'Juf Twents' Adrie Hemmink is kritisch op de streektaal in deze spreuk, bekijk bovenstaande video waarom
Beeld: Carnavalsvereniging De Turftrappers
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.