Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo: 'Ruim tweehonderd Oekraïense vluchtelingen hebben werk’

230518 opvang oekrainers hazenweg
Aan de Hazenweg worden honderden vluchtelingen opgevangen.
Beeld: 1Twente

Zo'n tweehonderd Oekraïners die in de gemeentelijke opvang van Hengelo worden opgevangen zijn aan het werk in Nederland. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen, die de PVV hierover gesteld heeft.

Landelijke berichtgeving

De PVV-fractie stelde de schriftelijke vragen naar aanleiding van landelijke berichtgeving dat er geluiden opgaan om werkende Oekraïners te laten bijdragen aan de opvang. In totaal worden er bij de gemeentelijke opvanglocaties in Hengelo 465 Oekraïners opgevangen. Daarnaast worden ook Oekraïners opgevangen bij gastgezinnen.

‘Wijziging doorgeven’

De gemeente Hengelo geeft aan dat de werksituatie moet worden doorgegeven: ‘De gemeente vraagt de in Hengelo gehuisveste bewoners het te melden wanneer er iets verandert in hun arbeidssituatie. Op basis van die melding kan de gemeente de verstrekking van leefgeld stopzetten of weer starten’, schrijft het college aan de PVV. Cijfers over het aantal vluchtelingen dat vanuit Hengelo werkt voor een Oekraïense werkgever zijn niet bekend bij de gemeente.

Richtlijn Tijdelijke Bescherming

Oekraïners die in Nederland verblijven, vallen onder de zogenaamde Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB). Deze RTB regelt de opvang, medische zorg, onderwijs en andere voorzieningen voor vluchtelingen uit Oekraïne. De regeling zorgt er ook voor dat Oekraïners meteen mogen werken bij aankomst in Nederland. Dat verschilt met de regels voor asielzoekers en vluchtelingen uit andere landen. Wie niet aan het werk is, krijgt leefgeld van de overheid. Gemeenten krijgen hier geld voor van de rijksoverheid.

“Sommige bewoners gaan inderdaad voor kortere periodes terug.”

Leefgeld

Het leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen in Hengelo ziet er als volgt uit: een gezin van één of twee personen krijgt 215,06 euro per volwassene en 178,36 euro per minderjarige voor eten. Daar bovenop komt 56,12 euro kleedgeld per persoon. Hoe groter het gezin, hoe minder de bijdrage voor eten per gezinslid.

Mocht de vluchteling bij een particulier gastgezin verblijven, dan komt daar nog een extra toelage van 93 euro bij. Mochten Oekraïners aan het werk gaan, dan vervalt het recht op leefgeld. Werkende bewoners van de opvang kunnen volgens de gemeente blijven gebruikmaken van de faciliteiten bij de opvang.

Mariastraat googlemaps
Lees ook
Oekraïners en statushouders sloopwoningen Nijverheid moeten in mei verhuizen

Vakantie

De PVV vraagt zich ook af waarom sommige Oekraïners ervoor kiezen om voor vakanties terug te keren naar Oekraïne. ‘Sommige bewoners gaan inderdaad voor kortere periodes terug. Dat gebeurt rond de feestdagen, maar bijvoorbeeld ook voor een medisch onderzoek of familiebezoek. De RTB geeft daartoe ruimte’, aldus het stadsbestuur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.