Verkeer
Stuur appje
Zoek

Poëzieweek, ooit in Enschede begonnen, donderdag van start

Lees verder onder de afbeelding.


Willem Wilmink poëzie Enschede huilt
Willem Wilmink maakte dit gedicht, 'Enschede huilt' nadat het Enschedese ‘thuis’ een enorme klap had opgelopen. Het werd onlangs geplaatst in Roombeek, vlakbij de plek waar in 2000 de vuurwerkramp plaatsvond.
Beeld: Ernst Bergboer

‘Dichters bouwen huizen uit herinneringen’. Een citaat van de website van de verzamelde organisaties achter de poëzieweek 2024. En een verwijzing naar het thema voor de week van de gedichten van dit jaar: thuis. In Enschede trappen ‘dichters in Enschede’ het evenement donderdag af met een lunchconcert in het Muziekcentrum.

‘Dichters bouwen huizen uit herinneringen, geuren en kleuren’. Zo luidt het volledige citaat. Maar dan lees je meteen waar het misgaat in gedichten: het metrum rammelt, al te gemakkelijke rijmelarij, beeldspraak die niets toevoegt aan wat al is gezegd. In dit geval: die afbreuk doet. Dichten moet je ook niet aan marketeers overlaten.

Persoonlijk en collectief

Evengoed is dat thema - thuis - een schot in de roos natuurlijk. Even universeel als ambigue, want wat is dat eigenlijk? Voer voor geluk en tragedie, ook. Voor warme gevoelens van geborgenheid èn bitter gemis. Kortom: het spul waar dichters verzen uit spinnen.

Of het de missie van die poëzie-organisaties is, valt uit de website niet op te maken, maar dichters hebben door de eeuwen heen woorden gegeven aan hun ervaringen, observaties, plek en tijd. En daarmee lezers en toehoorders een moment stil gezet bij hun bestaan. Met een glimlach, een knikje van herkenning, een traan misschien.

Lees verder onder de afbeelding.


Bram Geerlings
Dichter in Enschede Bram Geerlings bij een bundelpresentatie tijdens de poëzieweek in 2021.
Beeld: Ernst Bergboer

Thuis is een über-persoonlijk begrip. Maar het is evengoed algemeen en politiek, zeker voor een dichter. In een tijd van hevig debat over ontheemden - thuisloos bedreigt thuis - is de link snel gelegd. Kan ons huis een thuis voor anderen zijn? Of is het te klein, te vol?

Spiegelpaleis

De poëzieweek-met-thema biedt dichters en publiek een spiegelpaleis waarin je in het voorbijgaan andere kanten van het vertrouwde bestaan kunt zien. Dat leidt tot herkenning, onverwachte inzichten, gesprek, verontwaardiging misschien. Zeg maar: het spul waar je een samenleving op kunt bouwen.

Natuurlijk: poëzie is ook gewoon woordkunst. Zonder verdere pretenties, behalve ambacht en schoonheid. Zoals alle kunst.

icon_main_info_white_glyph

Poëzieweek 2024 - Enschede

Thema: 'thuis'

25 t/m 31 januari 2024
op verschillende plekken in de stad

Het lunchconcert van die (dichters in Enschede) begint donderdag om 12:30 en duurt tot ongeveer 14:00 uur.

’s Avonds vanaf 19:00 uur is er een open podium in de Bibliotheek.

De toegang tot veel evenementen tijdens de poëzieweek is gratis. Reserveren is wel aan te raden. Soms geldt er een toegangsprijs.


het programma vind je online

Enschede biedt vanaf donderdagmiddag tal van plekken waar wat dichters in het verborgene bedachten het daglicht moet verdragen (dit is op het randje…). Waar iedereen daar iets van mag vinden. Er is zelfs een open podium ingericht, waar iedereen dichterlijke vrijheid krijgt.

Stichting Literaire Manifestaties Enschede tekende voor het programma, dat online te vinden is. De uitvoering is in handen van een keur aan Enschedese woordkunstenaars, podia en organisaties.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.