Verkeer
Stuur appje
Zoek

Paul Oonk (PvdA) opnieuw benoemd als tijdelijk gemeenteraadslid in Enschede

Paul Oonk
Paul Oonk werd maandagavond geïnstalleerd als gemeenteraadslid voor de PvdA in Enschede.
Beeld: Ernst Bergboer

‘Hunkertukker’ Paul Oonk is maandagavond opnieuw benoemd als tijdelijk lid van de Enschedese gemeenteraad. Oonk was al fractievertegenwoordiger voor de PvdA en vervangt raadslid Nienke Hofman-Bijlstra, die met ziekteverlof is.

Oonk had ook als vervanger al een goedgevulde raadsportefeuille. Hij is woordvoerder afval, biodiversiteit, duurzaamheid, energie, klimaat(adaptatie), milieu, omgevingsbeleid, openbare ruimte, ruimtelijke ordening en leefomgeving en sport en recreatie. Daarnaast vertegenwoordigt hij zijn partij in stadsdeel Noord.

Hunkertukker

Dat predicaat ‘hunkertukker’ is er een uit de koker van Oonk zelf. De geboren Weerseloër studeerde aardwetenschappen aan de Rhodes University, gevestigd in de Oostkaap van Zuid-Afrika en werkt als mijnbouwkundige bij een Amersfoortse producent van onder meer zout. De PvdA’er heeft ook een werkverleden - als onderzoeker - bij Tata-steel.

icon_main_info_white_glyph

PvdA Enschede

De PvdA, lang de toonaangevende politieke partij in de Enschedese gemeenteraad, bezet sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen vier van de 39 zetels. De sociaaldemocraten maken deel uit van een coalitie met BurgerBelangen Enschede (10 zetels), de VVD (4) en de ChristenUnie (2). De coalitie heeft een minimale meerderheid van twintig zetels.

Behalve Oonk maken Yara Hümmels (fractievoorzitter), Narda Teke-Bozkurt en Marijn Ouwehand deel uit van de PvdA-fractie in de Enschedese raad. De PvdA levert één wethouder: Arjan Kampman. Kampman is bestuurlijk verantwoordelijk voor een flink deel van de 'sociale agenda' van Enschede (armoedebeleid, bijstandswet, arbeidsmarkt en schuldhulp o.a.).

Wat Oonk betreft zijn er te weinig techneuten politiek actief. Hij wil zich inzetten voor meer groen, meer insecten en ‘duurzame alternatieven’, in plaats van ‘kortzichtige oplossingen’. Als recht-geaarde sociaaldemocraat vindt hij dat iedereen moet kunnen meekomen, waarbij Oonk zich dan vooral wil richten op inwoners in slecht geïsoleerde woningen met hoge energierekeningen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.