Verkeer
Stuur appje
Zoek

Engels gezin 'vergeet' te betalen in Ribhouse Boekelo

Texas Ribhous Texas Ribhouse
Beeld: Texas Ribhouse

De eigenaar van Ribhouse Texas in Boekelo is op zoek naar een Engels gezin met vergeetachtigheid. De vader, moeder en vier kinderen hebben vrijdagavond uitgebreid in het restaurant gegeten, maar toen er betaald moest worden ging het gezin er vandoor. Een dag eerder, donderdagavond, overkwam een restaurant in Voorst, Gelderland, hetzelfde.

Eigenaresse Renate de Bruine kan er met haar verstand niet bij: "Ze gaan heel gewiekst te werk, het is met voorbedachte rade." De Bruine heeft de beelden van de eetpiraat op Facebook gezet en is sindsdien naar eigenzeggen overladen met reacties. "Al snel stroomden de reacties binnen. Van restaurants in de buurt die hetzelfde is overkomen, maar ook van andere bedrijven. Daar hebben ze spullen gekocht zonder te betalen. Ze moeten gewoon gestopt worden."

"Ik moet even iets uit de auto halen"

De Bruine omschrijft hoe het gezin te werk gaat: "Ze kwamen binnen en hadden niet gereserveerd. Nou gebeurt dat wel vaker, dus dat viel niet op. Maar toen er betaald moest worden, gebeurde er iets opmerkelijks. De moeder zei dat ze even iets uit de auto moest halen en liep met haar kinderen naar buiten. De vader vroeg ondertussen om de dessertkaart. Toen hij die had gekregen, stelde hij een hele serie vragen. De bediening is daarom naar de keuken gelopen om zijn vragen te kunnen beantwoorden."

Als de serveerster even later bij de tafel van het gezin terugkomt, is ook de vader verdwenen: "We hebben de beelden teruggekeken en dan weet je het zeker: dit is geen foutje, maar een vooropgezet plan." Op de beelden is te zien dat, zodra de serveerster wegloopt, de vader opstaat en om zich heen kijkt. Als er even niemand in de buurt is, gaat ie er vandoor. "Dat heeft ie duidelijk vaker gedaan, dat zie je aan alles." Het Ribhouse blijft achter met een onbetaalde rekening van een paar honderd euro.

Restaurant Voorst ook gedupeerd

Het Ribhouse Texas in Boekelo is onderdeel van een keten met meerdere vestigingen. Als De Bruine vertelt wat er in Boekelo is gebeurd, meldt de eigenaar van het Ribhouse in Voorst zich bij haar. "Ze vertelden mij dat donderdagavond bij hen vrijwel hetzelfde is gebeurd. Ook een Engelstalig gezin met vier kinderen, uitgebreid eten en zodra er betaald moet worden gaan ze er vandoor. Zelfs de smoesjes waren vrijwel hetzelfde." Net als in Boekelo, zegt de moeder in Voorst ook dat ze even met de kinderen naar de auto moet om iets op te halen. De vader bestelt ondertussen een ijstaart en wacht tot de bediening wegloopt. En daarna gaat ook hij er vandoor. Kijk hier de video.

Afbeelding diefstal Texas Ribhouse Texas Ribhouse
Het moment waarop de uitgegeten gast 'vergeet' te betalen
Beeld: Texas Ribhouse

De Bruine heeft het bericht over het 'vergeetachtige gezin' zaterdag op Facebook gezet, inclusief de beelden. "We hebben bewust de kinderen buiten beeld gelaten. Zij kunnen hier waarschijnlijk niets aan doen. Maar de ouders, die mogen ze van mij hard aanpakken."

Bekende in de omgeving

Inmiddels stromen de reacties bij De Bruine binnen: "Ik kreeg meerdere berichten van mensen die ze herkenden en waarbij ze ook iets hadden 'gekocht' zonder te betalen. Dat was bij een bedrijf in Zwolle. Maar er zaten ook particulieren tussen." Tussen de vele reacties zaten ook berichten van mensen die het gezin meenden te herkennen: "Er was een bericht van iemand die zei dat ze voor hen in de rij stonden bij een winkel. We hebben direct de politie gebeld, maar ze waren er al vandoor. Gelukkig is daarbij wel het kenteken van de auto genoteerd, dus wie weet hebben we daar nog wat aan."

De Bruine heeft inmiddels een afspraak bij de politie om aangifte te doen: "Ik wil dat de ouders worden aangepakt. De kinderen mogen van mij buiten schot blijven, die waren nog zo jong en hebben waarschijnlijk geen idee wat er speelt. En begrijp me goed, ik wil best mijn verlies nemen, maar dit is gewoon zo gewiekst opgezet. Daar kan ik heel boos om worden."

Of De Bruine de beelden van de verdachte zomaar online mag zetten weet ze niet zeker: "De politie wilde er niets over zeggen. Maar gezien de vele reacties via Facebook die ik al heb gekregen, denk ik dat het een goede beslissing is geweest om het wel te doen. Ik hoop zo ook andere horecaondernemers te kunnen waarschuwen zodat zij niet gedupeerd worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.