Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van oesterzwam tot bitterbal: DCW wil horecataken overnemen van Enschedese restaurants

Van een echte chef-kok de kneepjes van het vak leren. Die kans kregen medewerkers van DCW afgelopen woensdag bij de Twentsche Foodhall in Enschede. Ze maakten bitterballen van eigen gekweekte oesterzwammen. De bijzondere borrelhapjes zijn een eerste stap van DCW om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in de Enschedese horeca te laten werken.

De DCW, een afkorting voor ‘Deze Combinatie Werkt’, is de sociale werkplaats van Enschede. Zij bieden mensen een werkplek die niet zomaar in een regulier bedrijf aan de slag kunnen. “Van het schoffelen in de Enschedese perkjes tot de administratie doen bij de DCW zelf, iedereen heeft wel een taak wat hij of zij leuk vindt", vertelt projectleider Agnieszka Schipper. "In de meeste sectoren waren wij al actief, alleen in de horecasector nog niet.”

Arbeidstekort

Daar is sinds november verandering in gekomen. Een groep van twaalf deelnemers volgt een opleiding om te werken in de horecasector. “We leiden mensen op voor taken waar behoefte aan is. Er zijn schreeuwende tekorten bij restaurants en hier hebben we mensen die willen werken. Dan is het slechts een optelsom.”

Wethouder Arjan Kampman is blij met de samenwerking. “We hebben 700 mensen overal en nergens gedetacheerd. Alleen in de horeca was DCW nog niet actief. Met de ambachtelijke bitterballen is een mooie eerste stap gezet.”

Zelfgemaakt

De deelnemers maken hun zelfgemaakte bitterballen voor restaurants of cafés in Enschede. Het recept is ontwikkeld samen met chef-kok Emiel Kwekkeboom van toprestaurant Joann. De eerste lading bitterballen wordt afgenomen door biercafé Stanislaus. En DCW kijkt verder. Schipper: “We zijn al aan het proefdraaien bij een lunchcafé, waar we producten voor hen maken. Ditzelfde doen we voor een cateringbedrijf. Het liefst willen we meer bedrijven in de horeca helpen.”

De oesterzwammen die gebruikt worden voor de bitterballen komen uit de Enschede Groeituin. Kwekkeboom, overigens geen familie van de krokettenmakers, haalt voor zijn restaurant ook de groenten uit de groeituin. “Om ze zo bezig te zien, is superleuk. Ik ben altijd op zoek naar iets unieks. Dat kan een groente zijn of een sociale samenwerking. Beide, vind ik superbelangrijk.”

1Twente ging eerder al langs bij de oesterzwammenkwekerij van DCW. Toen was er al het idee om van zelfgekweekte Oesterzwammen bitterballen te maken.

20230213 oesterzwammen kwekerij DCW
Lees ook
Bitterballen maken met koffiedik: zo werkt nieuw project van DCW in Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.