Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onzekerheid over toekomst middelbare school Pvo Hengelo: ‘In gesprek met ander schoolbestuur’

Google street view school pvo hengelo
Beeld: Google Streetview

Er is nog veel onzekerheid over de toekomst van middelbare school Pvo Hengelo. De locatie wordt volgens stichting Scholen voor Persoonlijk VO (Pvo) langzaam afgebouwd wegens een te laag leerlingenaantal. Er zijn gesprekken gaande met een ander schoolbestuur om de school onder een andere vlag voort te zetten. Deze gesprekken zijn volgens Pvo nog in ‘een pril stadium'. De leerlingen kunnen dit schooljaar nog blijven op de school.

De schoolleiding van de vestiging in Hengelo wilde zelf niet inhoudelijk reageren en verwees door naar de stichting Scholen voor Persoonlijk VO (Pvo), waar de vestiging tot behoort. De schok bij docenten en leerlingen is dan ook groot, zegt een woordvoerder van de stichting. “U kunt u voorstellen dat de docenten heel erg teleurgesteld zijn.”

“De gesprekken zijn net gestart en zijn nog in een pril stadium. Het is nog zo pril, dat wij niet kunnen zeggen met wie wij in gesprek zijn.”

'Jonge school'

De medewerkers, leerlingen en ouders zijn gisteren geïnformeerd door de schoolleiding over de situatie. De vestiging in Hengelo werd in 2019 opgericht in het voormalige pand van de Edith Stein-hogeschool aan de M.A de Ruyterstraat. “Het is nog een jonge school waarvan je denkt dat een hele mooie toekomst tegemoet gaat. Dan blijkt toch dat het concept en de school te weinig leerlingen trekt", zegt een woordvoerder.

icon_main_info_white_glyph

Pvo Hengelo

Op het Pvo Hengelo, ook wel het Mezquita College genoemd, zitten momenteel 120 leerlingen. De school is in 2019 opgericht. Het aantal leerlingen op de Hengelose school komt niet boven de zogenaamde ‘opheffingsnorm’. Dit is het minimumaantal leerlingen dat een school moet hebben. Bij een leerlingenaantal lager dan dit getal krijgt de school minder geld van de overheid. In de meeste gevallen betekent dit sluiting van de school.

Gesprekken

Het bestuur van Pvo is in gesprek met een ander schoolbestuur om de locatie in Hengelo over te nemen. Met welk ander schoolbestuur Pvo in gesprek is, wil de woordvoerder niet zeggen: “De gesprekken zijn net gestart en zijn nog in een pril stadium. Het is nog zo pril, dat wij niet kunnen zeggen met wie wij in gesprek zijn. Wanneer er meer duidelijkheid is brengen wij het naar buiten.”

“Het is aan de school zelf om die gesprekken te voeren. De gespreken volgen wij vanaf een afstandje.”

Toekomst onzeker

De stichting hoopt de Hengelose vestiging per 1 augustus 2024 onder een nieuw schoolbestuur te krijgen. Hoe de toekomst eruitziet voor de school en de manier waarop het onderwijs wordt vormgegeven in de toekomst is nog onduidelijk: “De manier waarop is nog allemaal onderwerp van gesprek. We kijken of het mogelijk is om de kleine klassen te behouden, maar dat zullen we moeten bespreken met het andere schoolbestuur.”

Streetview pvohengelo
Lees ook
Sluiting dreigt voor locatie middelbare school Pvo Hengelo: bestuur in gesprek over mogelijke fusie

Waar andere vestigingen van Pvo in Nederland sluiten om ondermaatse kwaliteit in het onderwijs, is dat in Hengelo niet het geval. Volgens de Onderwijsinspectie scoort de school een voldoende op het gebied van onderwijskwaliteit. Door het te lage leerlingenaantal is de school volgens het schoolbestuur op deze manier niet toekomstbestendig.

'Continuïteit garanderen'

De gemeente Hengelo laat in een reactie weten het schoolbestuur te hebben gesproken en wil dat de continuïteit van het onderwijs wordt gegarandeerd: “Wij willen als gemeente dat alle 120 leerlingen in alle rust en met kwaliteit van onderwijs hun schooljaar kunnen afmaken.” Volgens de school is dit het geval: de leerlingen kunnen dit schooljaar gewoon hun lessen blijven volgen.

De gesprekken over een mogelijke overstap naar een andere stichting zijn bekend bij de gemeente, maar zeggen daar geen rol in te spelen: “Het is aan de school zelf om die gesprekken te voeren. De gespreken volgen wij vanaf een afstandje”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.