Verkeer
Stuur appje
Zoek

Sluiting dreigt voor locatie middelbare school Pvo Hengelo: bestuur in gesprek over mogelijke fusie

Streetview pvohengelo
Beeld: Google Street View

De Hengelose locatie van Scholen voor Persoonlijk VO (Mezquita College) moet haar deuren sluiten wegens een te laag leerlingenaantal, tenzij er een doorstart komt. Dat meldt het locatiebestuur in een brief aan ouders en verzorgers. De directie is aan het kijken of een fusie of samenwerking met een andere school mogelijk is. Het bestuur hoopt voor 1 augustus onder een nieuwe vlag een doorstart te kunnen maken. Dit schooljaar gaan de lessen op de locatie gewoon door.

Te laag leerlingenaantal

Op het Mezquita College aan de M.A De Ruyterlaan in Hengelo zitten momenteel 120 leerlingen. Volgens het bestuur is dit een te laag aantal om de locatie zelfstandig open te houden. “De verwachting was dat de school zou groeien en meer leerlingen een onderwijsplek in kleine klassen zou kunnen bieden, maar dat is helaas niet gebeurd”, schrijft de schoolleiding in de brief. Het bestuur hoopt voor 1 augustus onder nieuwe vlag een doorstart te kunnen maken. Ook andere locaties van Pvo in andere Nederlandse steden sluiten.

Onderwijsinspectie

Minister Mariëlle Paul van het Ministerie voor Primair en Voortgezet Onderwijs heeft naar aanleiding van inspectierapporten donderdag in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt dat vijf van de acht locaties van scholenkoepel PVO sluiten. Bij een aantal locaties wordt de geldkraan dichtgedraaid. Op meerdere locaties is het onderwijs niet op orde. Bij de locatie Hengelo is dit niet het geval, het onderwijs op de Hengelose locatie wordt door de inspectie als voldoende beschouwd.

Volgens de minister heeft het schoolbestuur kritisch gekeken naar het toekomstperspectief: 'Daarbij is het bestuur tot de conclusie gekomen dat Pvo Hengelo (Mezquita College) op termijn niet boven de opheffingsnorm zal uitkomen en daarom richt het bestuur zich ook voor deze school op afbouw', schrijft de minister. Afgelopen jaren kwam de landelijke scholenkoepel al vaker negatief in het nieuws wegens onder ander financieel wanbeleid.

Minister Paul: 'De afgelopen tijd is er intensief contact geweest met het bestuur van Pvo en de
betrokken gemeenten. Er wordt in samenspraak met alle partijen gekeken naar de meest passende oplossing voor de leerlingen en het personeel. Het kan per school verschillen hoe die oplossing eruit komt te zien en daarom is maatwerk nodig.' Zij prijst het bestuur voor de 'slagvaardige meewerkende houding'.

Doorstart?

Het bestuur is in gesprek met een niet nadergenoemd schoolbestuur om te kijken of er samengewerkt kan worden om de locatie toch van sluiting te behoeden. "Hoe dat eruit komt te zien is nog onderwerp van overleg", aldus de schoolleiding. Het Pvo Hengelo is in 2019 geopend en staat bekend om haar kleine klassen van maximaal zestien leerlingen en een vast rooster.

Brief aan leerlingen

In de brief aan de leerlingen schrijft het schoolbestuur dat ze gewoon naar hun vertrouwde school kunnen blijven gaan: “We kunnen niet exact aangeven óf en wát er voor jou gaat veranderen. Wij hopen dat je dezelfde klas kunt behouden en dezelfde docenten. Maar we weten het nog niet helemaal zeker.” Eind deze maand wordt er een informatieavond gehouden voor ouders en verzorgers.

Pvo Hengelo was donderdagavond telefonisch niet bereikbaar voor een reactie

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.