Verkeer
Stuur appje
Zoek

Sporttoestel geplaatst in Enschedese zuidwijk: ‘Mijn droom is in iedere wijk een toestel’

Calisthenics is een vorm van sport die gratis in de buitenlucht gedaan kan worden. Volgens de Enschedeër Rowan Küthe zijn er nog te weinig plekken waar de sport kan worden uitgeoefend, maar zijn droom is werkelijkheid geworden. Na drie jaar knokken werd deze week een door hem ontwikkeld toestel geplaatst in Stroinkslanden.

Küthe kreeg het idee voor een calisthenics-toestel in de coronaperiode. “Toen we niet meer binnen konden sporten merkte ik dat buitensportlocaties schaars zijn. Hier kwam het idee voor een calisthenics-toestel uit voort”, zegt de Enschedeër. Het toestel is te vinden aan de Varenwoltlanden in Stroinkslanden.

Gemeente

Het begon met het schrijven van een plan, waarna er veel met de gemeente besproken moest worden. “Uiteindelijk is er een budget vrijgemaakt en heeft wijkbudgetten ook bijgesprongen. Samen hebben we dit kunnen realiseren.” Stilzitten blijft de Enschedeër niet, na de plaatsing. “Mijn droom is dat er in alle wijken een toestel staat. In de stad, in de wijken, overal.”

20240118 speeltoestel Enschede Zuid geplaatst Rowen Kuthe
Beeld: Rowan Küthe

Calisthenics Twente

Daarnaast bouwt Küthe een netwerk op van enthousiastelingen die de sport uitoefenen. “We hebben nu een groepsapp, maar ik hoop dat we daarnaast ook anderen kunnen aansporen om hier te gaan sporten.” Via Instagram houdt de Enschedeër geïnteresseerden op de hoogte. Daarnaast moet er ook een leerelement komen. “In de toekomst zouden hier ook workshops voor scholen gegeven kunnen worden. Daar lopen de gesprekken momenteel over.”

icon_main_info_white_glyph

Wat is calisthenics?

Calisthenics is een vorm van training waarbij verschillende oefeningen de spierspanning verhogen. De oefeningen worden met minimaal gebruik van apparatuur uitgevoerd. Het doel van de calisthenicsoefeningen is het verbeteren van kracht, fitheid en flexibiliteit door bewegingen zoals trekken, duwen, hangen, buigen, springen en zwaaien, waarbij het lichaamsgewicht als weerstand dient.

3 D ontwerp locatie Varenwoltlanden Stroinkslanden Noord Oost Calisthenics toestel
Lees ook
Nieuw toestel in Enschedese zuid-wijk helpt met buitensporten
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.