Verkeer
Stuur appje
Zoek

RTV Oost-verslaggever over crypto-zaak: 'Gedupeerden weten dat geld weg is, maar willen wel waarheid weten'

De Hengelose cryptohandelaar, die miljoenen euro's deed verdwijnen, zou al het ingelegde kapitaal hebben vergokt op de cryptomarkt. Dat heeft zijn familie aan enkele van de 300 (!) gedupeerden laten weten. RTV Oost-verslaggever Jan Colijn schreef er verschillende artikelen over en was dinsdag 16 januari te gast bij 1Twente Vandaag: "De meesten gedupeerden zien wel in dat ze hun geld niet terugkrijgen, maar ze willen wel graag de waarheid weten." Mogelijk krijgen ze vanavond in een speciaal voor gedupeerden belegde bijeenkomst al iets meer hierover te horen.

Compleet mis

Nadat de 23-jarige Hengeloër zo'n twee jaar geleden aan het beleggen sloeg, gingen de zaken aanvankelijk goed. Maar toen hij verliezen begon te lijden, zou hij in paniek zijn geraakt. In een ultieme poging nog wat te redden, zou hij vervolgens risicovolle transacties zijn aangegaan, waarna het uiteindelijk compleet mis ging. Een van de gedupeerden gaat woensdag aangifte doen tegen de cryptohandelaar.

Bom gebarsten

Zoals RTV Oost donderdagavond berichtte, belegde de 23-jarige Hengeloër namens een groep van zo'n driehonderd particuliere investeerders in de cryptohandel De bom barstte toen hij zijn klanten aanschreef dat al het ingelegde beleggingskapitaal verloren was gegaan.

Na de publicatie op de website van deze omroep ging de bal publicitair rollen en werd het beleggingsdrama landelijk nieuws. Zoals gemeld heeft advocaat Arjon Tieman van kantoor Damsté voor dinsdagavond een informatiebijeenkomst belegd in een ruimte van de Grolsch Veste. Het aantal gedupeerden dat zich hiervoor heeft aangemeld, is intussen opgelopen naar ruim honderdvijftig.

240112 crypto
Lees ook
23-jarige Hengeloër runde eigen cryptobank: minstens honderd beleggers de boot in, miljoenen euro's weg

Mentaal gebroken

De jongeman - rechtenstudent en verdienstelijk voetballer bij HSC'21 in Haaksbergen - was aanvankelijk begonnen met beleggen voor familie en vrienden en deed dat vooral 's nachts, bij zijn ouders op zolder. Gaandeweg vergaarde hij de reputatie van 'cryptowonder', die voor investeerders tientallen procenten winst wist te boeken.

Omdat de cryptohandelaar inmiddels 'mentaal gebroken' op een ander adres is ondergebracht en professionele hulp zou krijgen, hebben gedupeerden aangeklopt bij zijn familie. Die zouden als verklaring voor het verdwenen geld hebben verteld dat de Hengeloër het geld zou hebben 'vergokt'. Dat deed hij door, toen de verliezen alsmaar verder opliepen, steeds meer 'alles of niets' te spelen. Waarbij hij mikte op hoge rendementen, maar waarbij de risico's groter waren.

"Dat is zoals het mij is verteld", zegt een gedupeerde. "Of het de waarheid is, zal op termijn uit onderzoek moeten blijken." De familie heeft dit verhaal aan meerdere gedupeerden verteld, zo vertellen meerdere betrokkenen onafhankelijk van elkaar.

'Vriendelijkheid zelve'

Meerdere gedupeerden, maar ook mensen uit de sportwereld, die de cryptohandelaar goed kennen, zeggen dit het meest aannemelijke scenario te vinden. "Hij was altijd de vriendelijkheid zelve. We kunnen ons totaal niet voorstellen dat hij moedwillig de boel heeft willen flessen."

Daar komt bij dat er hele concrete aanwijzingen zijn dat de Hengeloër wel degelijk in cryptomunten heeft gehandeld. Meerdere mensen konden bankafschriften laten zien dat er geld op hun rekening was bijschreven.

“Het ging zo voortvarend. Het eerste halfjaar van 2023 maakte ik 23.000 euro winst. Binnen een week waren de bedragen bijgeschreven op mijn rekening.”

'Professioneler aanpakken'

Sinds het najaar verliepen de contacten echter wel wat stroever. Als verklaring daarvoor had de Hengeloër begin november zijn klanten laten weten dat hij bezig was om met zijn bedrijfje een kwaliteitsslag te maken. Hij wilde de zaken professioneler gaan aanpakken. Wat onder meer inhield dat hij zijn klanten moest laten screenen: Know Your Customer, zoals dat heet. Daarvoor had hij een bureau in de arm genomen, waarvoor ook zijn broer werkt.

Crypto bitcoin beleggen spel Pixabay World Spectrum
Lees ook
Gedupeerden crypto-beleggingsdrama eisen opheldering van Hengelose handelaar: 'We hebben recht op de waarheid'

Op non-actief gesteld

In mailverkeer - in het bezit van RTV Oost - heeft dit bureau afstand genomen van de cryptohandelaar. Hoewel er volgens het bureau geen enkele aanwijzing is dat de broer van de cryptohandelaar 'op de hoogte is van de misleidende praktijken' - zoals het bureau het verwoordt - is de broer op non-actief gesteld.

Advocaat Arjon Tieman van Damsté laat weten dat het kantoor een team heeft geformeerd dat de zaak nu gaat onderzoeken. Daarbij wordt nu eerst naar de juridische mogelijkheden gekeken. Onder meer of gedupeerden de cryptohandelaren individueel moeten aanpakken of dat ze dit collectief kunnen doen.

"In dit stadium is het belangrijk dat de gedupeerden weten waar ze aan toe zijn en wat ze kunnen doen. We hebben intussen voldoende onderzocht om de gedupeerden te kunnen informeren over hun mogelijkheden. Daarna kijken we naar een eventueel vervolg."

icon_main_info_white_glyph

Waar ging het mis?

Voor zo'n vervolg zal het met het oog op een mogelijke gezamenlijke civiele procedure een reconstructie moeten worden gemaakt van waar het hier is misgegaan. De advocaat wil hier verder niet op ingaan: "We onderzoeken de verschillende scenario's, maar het is nu absoluut nog te vroeg om in te gaan op specifieke vragen. Daarvoor hebben we nog onvoldoende inzicht", aldus Tieman. De advocaat benadrukt dat het team voor een eventuele reconstructie niet zelf op onderzoek uit zal gaan. "Wij doen dit niet zelf, maar dat is aan de gedupeerden. Al kunnen wij daarbij natuurlijk wel helpen."

Bekeken wordt straks onder meer hoe de Hengeloër erin is geslaagd onder de radar te blijven van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder op de financiële sector. Eerder al was de advocaat kritisch op de officiële financiële instellingen, die in contact stonden met de Hengelose cryptohandelaar, die zijn klanten 'gewoon' via de bank het geld liet overmaken. Moesten bij de betrokken banken niet alle alarmbellen rinkelen, toen er enorme geldbedragen werden bijgeschreven op de bankrekening van een 23-jarige?, vraagt de advocaat zich af.

'Voelde vertrouwd'

Dat het netwerk van gedupeerden van de cryptohandelaar zo groot is, komt volgens een van hen omdat het zichzelf in gang zette. "Het was niet een of andere vlotte babbelaar, die je probeerde over te halen, maar het was vaak een eigen familielid dat eerder al een leuke winst had gemaakt. Daardoor voelde het vertrouwd."

Een andere gedupeerde betreurt het juist dat hij familie en vrienden op het 'cryptowonder' attent heeft gemaakt. "Het ging zo voortvarend. Het eerste halfjaar van 2023 maakte ik 23.000 euro winst. Binnen een week waren de bedragen bijgeschreven op mijn rekening. Gaandeweg ben ik meer geld gaan inzetten: 80.000 euro die na een paar maanden 187.500 waard zou zijn. Maar halverwege het jaar verliep het contact allemaal wat moeizamer. Hij appte ook niet meer, maar mailde alleen nog maar. Ik kreeg steeds meer vraagtekens bij zijn verhaal. Dat bevat hiaten. Aan de politie nu de taak om dit te onderzoeken."

De gedupeerde zegt ook het verhaal te kennen dat de cryptohandelaar al het belegde geld zou hebben verspeeld tijdens het traden, het handelen dus. "Dit had echter niets meer met speculeren te maken, het was puur gokken wat hij deed. Met alle gevolgen van dien."

Voetballers gedupeerd

De cryptohandelaar voetbalde sinds 2022 als verdediger bij derdedivisionist HSC'21 in Haaksbergen. Meerdere spelers van de eerste selectie en een trainer zijn met hem in zee gegaan en zijn nu financieel gedupeerd voor soms aanzienlijke geldbedragen. De Hengeloër zou vorige week mee op trainingskamp naar Turkije, maar zegde op het laatste moment af. Kort daarop kwam hij met zijn onheilstijding dat al het belegde kapitaal was verdwenen.

Afgelopen weekeinde speelde HSC'21 met 2-2 gelijk tegen DOVO. Uiteraard waren de beleggingsperikelen onderwerp van gesprek binnen de club, maar volgens voorzitter Michel Wentink waren ze niet van invloed op de wedstrijd.

'Privékwestie'

"Neemt niet weg dat je als club liever zo niet in het nieuws komt. Wat mensen in hun vrije tijd doen, dat vinden we een privézaak. Daar bemoeien we ons verder niet mee. Voor ons als club ligt hier verder dan ook geen taak. En wat die speler betreft: het is zaak dat hij er eerst bovenop komt. Daarna zien we wel verder. Of er hier voor hem nog een toekomst is? Dat is geen zaak voor het bestuur, maar voor de technische staf."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.