Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gedupeerden krijgen deksel op de neus: Hengelose cryptohandelaar nog niet failliet verklaard

240112 crypto
Beeld: RTV Oost

In een poging te achterhalen waar het exact mis is gegaan in het spraakmakende cryptodrama en wat er met hun geld is gebeurd, willen gedupeerden een 23-jarige bitcoinhandelaar uit Hengelo failliet laten verklaren. Maar hun faillissementsaanvraag is voor een tweede keer afgewezen.

De 23-jarige rechtenstudent dreef in zijn vrije tijd een cryptohandel. Aanvankelijk met veel succes, maar nadat de bubbel uiteenspatte bleek dat een groep van circa driehonderd beleggers voor miljoenen euro's is gedupeerd. Al het geld bleek tot de laatste cent verdwenen.

Meer juridische mogelijkheden

Daarop werd een poging gedaan de cryptohandelaar failliet te laten verklaren, omdat in dat soort gevallen een curator wordt aangesteld, die juridisch meer mogelijkheden heeft om nader onderzoek te doen. De gedupeerden willen zo'n onderzoek, omdat de handelaar zelf geen inzage in zijn boekhouding heeft gegeven.

Maar een eerste faillissementsaanvraag werd door de rechtbank afgewezen. Waarbij de cryptohandelaar zich verdedigde met het argument dat de claim van de aanvrager zou zijn verzonnen.

Crypto bitcoin beleggen spel Pixabay World Spectrum
Lees ook
Gedupeerden crypto-beleggingsdrama eisen opheldering van Hengelose handelaar: 'We hebben recht op de waarheid'

De gedupeerden lieten het er niet bij zitten en gingen in hoger beroep. Die procedure diende vorige week. Maar het gerechtshof heeft de aanvraag opnieuw afgewezen. Volgens het arrest van het gerechtshof heeft de aanvrager niet aan kunnen tonen dat hij wettelijk gezien een vordering heeft op de cryptohandelaar.

Spijt betuigd

Inmiddels heeft de bitcoinhandelaar uitgebreid spijt betuigd. Behalve dat hij uitvoerige excuses aanbood, maakte hij ook duidelijk dat al het belegde geld is verdwenen.

De spijtbetuiging viel bij de gedupeerden echter totaal verkeerd. Juist omdat er met de handelaar vooraf afspraken waren gemaakt dat hij bij een bepaald verliespercentage zou stoppen. In plaats daarvan ging de Hengeloër alleen maar door met handelen tot het faliekant misging.

De cryptohandelaar is volgens de politie op een voor hem veilig adres ondergebracht.

Onderzoeks Collectief Hengelo

Los van de faillissementsaanvraag hebben meerdere gedupeerden laten weten een speciale stichting op te willen richten, waarmee ze gezamenlijk ten strijde willen trekken. Dit heeft inmiddels geresulteerd in de oprichting van het Onderzoeks Collectief Hengelo (OCH), waarbij zich tientallen gedupeerden hebben aangesloten.

"Het doel van de stichting is om te achterhalen wat er daadwerkelijk is gebeurd met de investeringen gedaan en - indien mogelijk - gerechtigheid te laten plaatsvinden en ‘verloren’ gelden proberen terug te halen", blijkt uit documentatie in het bezit van RTV Oost.

De stichting trekt hierin op met het advocatenkantoor Damsté.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.