Verkeer
Stuur appje
Zoek

23-jarige Hengeloër runde eigen cryptobank: minstens honderd beleggers de boot in, miljoenen euro's weg

240112 crypto
Beeld: RTV Oost

Een groep van minstens honderd particuliere beleggers in cryptomunten is voor forse geldsommen de boot in gegaan. De gedupeerden hadden hun geld ingelegd bij een 23-jarige Hengeloër, die nu echter spoorloos is verdwenen. De beleggers raakten voor minstens vijfduizend euro gedupeerd tot uitschieters van tienduizenden euro's per persoon. Het schadebedrag van het beleggingsdebacle loopt in de miljoenen.

Bij het advocatenkantoor Damsté Advocaten en Notarissen hebben zich tot nog toe al ruim honderd gedupeerden gemeld, maar er wordt rekening mee gehouden dat dit aantal de komende tijd fors oploopt. Er is namelijk ook al een mailinglijst met daarop een kleine driehonderd namen. "Zelf vermoeden we dat het grof geschat kan gaan om een bedrag tussen de 4,5 tot misschien wel 10 miljoen euro dat nu spoorloos is", aldus een gedupeerde.

Bom gebarsten

De bom barstte gisteren toen de Hengeloër, die rechten studeert, een mailtje liet rondsturen naar een kleine driehonderd klanten. Daarin liet hij weten dat tot zijn grote spijt het volledige belegde vermogen, inclusief zijn eigen geld, verloren was gegaan. "Dat betekent dat geen uitbetaling meer mogelijk is", schrijft een woordvoerder namens de cryptobankier. Die zou "mentaal compleet van slag" zijn.


De zegsman biedt namens de Hengeloër excuses aan en laat weten dat die professionele hulp heeft gezocht en zich laat behandelen, zo blijkt uit vertrouwelijke documentatie in het bezit van RTV Oost.

Crypto-genie

De beleggers zijn onder meer afkomstig uit het sociale netwerk van de Hengeloër. Onder hen familieleden, leden van zijn voetbalclub HSC'21 in Haaksbergen, collega-studenten, maar ook wildvreemden.

De Hengeloër had in zijn nabije omgeving de reputatie opgebouwd dat hij een 'crypto-genie' zou zijn. Waarbij hij eerst klanten verwierf in zijn naaste kring. Het nieuws verspreidde zich vervolgens als een lopend vuurtje en de jongeman had kennelijk een dusdanig goed verhaal dat hij ook het vertrouwen wist te wekken van buitenstaanders, aangetrokken door verhalen over fraaie winsten. Onder de gedupeerden ook advocaten, medici en zakenlieden, van wie een aantal actief is in de financiële sector.

De Hengeloër runde al langere tijd zijn eigen cryptobank. Voor zover bekend sinds een jaar of twee. Dat deed hij onder zijn eigen naam. De cryptobankier hield zich bezig met zogenoemde short trade, waarbij vooral rendement wordt gehaald uit dalende koersen.

Fraaie winsten

Beleggers moesten minimaal vijfduizend euro inleggen. Vervolgens kregen ze maandelijks een mailtje met een overzicht van de winst, die kon oplopen tot zelfs vijftig procent. Vervolgens konden ze kiezen: of ze lieten zich uitbetalen of ze konden verder speculeren met hun winst. Daarbij toucheerde de cryptobankier volgens afspraak zelf telkens de helft van het winstpercentage.

Sommige beleggers zagen inderdaad forse geldbedragen op hun bankrekening bijgeschreven, waarop ze vaak spontaan in hun eigen familie- en vriendenkring vertelden over hun successen. Nieuwe klanten meldden zich vanzelf aan. "Het systeem draaide als vanzelf", aldus een gedupeerde."

Ook ik heb het eerst zelf geprobeerd", zegt een andere gedupeerde, overigens financieel goed onderlegd. "Nadat ik met mijn ingelegde dertigduizend euro een mooie winst boekte, heb ik vervolgens de rest van mijn familie ingeseind. Alleen al in ons geval zijn we er met zo'n twintig personen voor zeven à acht ton bij in geschoten. Ga maar na, als je het dan hebt over driehonderd gedupeerden, gaat het waarschijnlijk om miljoenen. Los van mijn eigen verlies is het uiteraard geen prettig idee dat ik mijn eigen familie hierin heb betrokken."

Piramidespel

Het vermoeden bestaat dat de cryptobankier de eerste beleggers heeft uitbetaald met het inleggeld van zijn nieuwe klanten. Waarna het systeem op termijn uiteindelijk in elkaar stortte. "Of het echt zo is moeten we nog uitzoeken want de informatie die we hebben is erg vers, maar dit heeft alle kenmerken van een piramidespel", zegt advocaat Arjon Tieman, bij wie de eerste gedupeerden zich hebben gemeld.

De advocaat van het Damsté heeft voor begin volgende week een informatieavond belegd in een ruimte in de Grolsch Veste, waarvoor nieuwe gedupeerden zich kunnen aanmelden.

Tot nog toe hebben zich al circa honderd beleggers gemeld. In een aantal gevallen gaat het om heel wat meer dan het minimale inleggeld van vijfduizend euro die ze zijn kwijtgeraakt. "Ik heb inderdaad bedragen van 35.000 tot 50.000 euro voorbij zien komen", aldus advocaat Tieman.

Juridische mogelijkheden

De raadsman onderzoekt nu de juridische mogelijkheden. "We zouden kunnen procederen tegen de persoon om wie het gaat. Een andere optie is dat we ons richten op professionele partijen als betrokken banken en cryptoplatforms." Opmerkelijk is namelijk dat de Hengeloër het beleggingsgeld 'gewoon' via de bank naar zich liet overmaken. "De vraag is nu onder meer in hoeverre een bank een zorgplicht heeft als op de rekening van een zo jong iemand dergelijke bedragen worden bijgeschreven", aldus de advocaat.

Afgemeld voor trainingskamp

De cryptobankier zelf juridisch aanpakken, lijkt vooralsnog lastig. De Hengeloër is namelijk in geen velden of wegen te bekennen. Zijn huis biedt een verlaten indruk en sinds gisteravond is hij verdwenen van Facebook en Instagram. Vorige week zou hij met de eerste selectie van voetbalclub HSC'21 op trainingskamp naar Turkije, maar daarvoor meldde hij zich op het laatste moment af. De gedupeerden houden er rekening mee dat hij is gevlucht naar het buitenland.

Voorzitter Michel Wentink van HSC'21 zegt dat hij intussen de nodige geruchten heeft opgevangen. "Maar dat zijn slechts geruchten. Dat wil nog niets zeggen. Het enige wat ik weet, is dat ik aan het eind van de middag een telefoontje kreeg dat er vanavond een ingelaste vergadering is. Wat die inhoudt, weet ik nog niet, maar met wat u mij vertelt zou het zomaar hiermee te maken kunnen hebben."

De ingelaste vergadering is op het laatste moment door de ijzel afgeblazen.

Aangifte in voorbereiding

Een van de gedupeerden zegt zich inmiddels bij de politie te hebben gemeld. Tot een aangifte is het nog niet gekomen. "We bekijken wat verstandig is", aldus advocaat Tieman. "Of de gedupeerden dat individueel moeten doen of dat dat we dat wellicht samen doen en daarvoor bijvoorbeeld een belangenvereniging oprichten. In het verleden is dat vaker zo gedaan."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.