Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose dansgroep onderscheiden vanwege 'uitdragen Oekraïense cultuur in buitenland'

De Oekraïense dansgroep Roesalka heeft zondag een oorkonde gekregen van het Oekraïense ministerie van cultuur. De Oekraïense ambassadeur in Nederland heeft deze overhandigd aan het bestuur van het in Hengelo zetelende gezelschap tijdens het jaarlijkse nieuwjaarsfeest van Roesalka."We krijgen deze oorkonde, omdat we de Oekraïense cultuur in Nederland uitdragen", aldus Carolien Odink, bestuurslid en dansend lid van Roesalka, die samen met artistiek leider Elena Kopanychuk te gast was bij 1Twente Vandaag.

'Tweede ter wereld'

Odink is zeer verheugd met de erkenning: "We zijn pas de tweede Oekraïense dansgroep buiten het land zelf die deze onderscheiding krijgt. We wisten overigens al een tijdje dat we hem zouden krijgen, er moest alleen nog een geschikt moment gekozen worden."

Nieuwjaarsfeest

Dat moment kwam afgelopen zondag. Nadat de groep enkele jaren geen nieuwjaarsfeest kon houden vanwege corona, was het Excelsiorhuis aan de Geerdinksweg die dag weer goed gevuld met dansers, vrienden van de groep én bevriende dansgroepen uit de regio. Naast de Oekraïense ambassadeur Oleksandr Karasevich en zijn vrouw Natalia was ook burgemeester Sander Schelberg van de partij.

Lees verder onder de afbeelding.


240115 oorkonde roesalka 2 HARRY BERGER
Erna Kranenberg (rechts) en Elena Kopanychuk van Roesalka met de Oekraïense ambassadeur Oleksandr Karasevich.
Beeld: HARRY BERGER

Bijzondere aanwas

De dansgroep maakt bijzondere tijden door. Waar het ledental de afgelopen jaren door de vergrijzing rap omlaagging, is er door de oorlog juist een aanwas met relatieve jonge dansers uit Oekraïne zelf. Het gaat volgens Odink om zo'n tien à twaalf Oekraïners, die regelmatig meedansen.

“We zijn wat ledental betreft meer dan verdubbeld sinds de oorlog twee jaar geleden uitbrak.”

'Uitje'

Odink: "We zijn wat ledental betreft meer dan verdubbeld sinds de oorlog twee jaar geleden uitbrak. Voor deze mensen is de wekelijkse repetitieavond in Kulturhus Hasselo een uitje. Daarnaast treden we nu ook relatief veel op voor Oekraïense vluchtelingen in de wijde regio."

  • 240115 oorkonde roesalka 3 HARRY BERGER
    Roesalka met de ambassadeur en burgemeester Schelberg (foto 1) en de oorkonde (foto 2).
    Beeld: HARRY BERGER
  • 240115 oorkonde roesalka 10 HARRY BERGER
    Roesalka met de ambassadeur en burgemeester Schelberg (foto 1) en de oorkonde (foto 2).
    Beeld: HARRY BERGER
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.