Verkeer
Stuur appje
Zoek

UPDATE | MST doet opnieuw beroep op defensie: "Het is heel krap"

Coronagolf nummer twee houdt aan. Bij het MST in Enschede is het inmiddels alle hens aan dek. Medewerkers van andere afdelingen worden ingezet op de COVID-afdeling, oud-medewerkers krijgen de vraag of ze bij willen springen en er is een beroep gedaan op Defensie voor extra handjes.

Vanochtend waren er nog twee bedden beschikbaar voor covid-patiënten. Dat vertelde Jan den Boon, lid van de raad van bestuur van het MST, in 1Twente Vandaag. Het MST heeft vijftig bedden beschikbaar op de speciale afdeling. De druk geldt niet alleen het aantal beschikbare bedden. "We moeten ook ons uiterste best doen om voldoende capaciteit vrij te maken voor covid-zorg. Het is heel krap." Operaties zijn al fors afgeschaald, zij het nog niet naar een absoluut minimum-niveau, aldus Den Boon.

Stijgende besmettingscijfers, een toename van het aantal patiënten dat moet worden opgenomen, een bijna volle covid-afdeling, plus het zo goed mogelijk draaiend houden van de andere noodzakelijke zorg. De druk op verplegend en medisch personeel neemt toe. En wel zodanig dat er naarstig wordt gezocht naar extra personeel. Zo is er ook een beroep gedaan op defensie. “Het is een van de wegen die we bewandelen om ervoor te zorgen dat we voldoende handen aan het bed houden op de covid-afdeling”, aldus een woordvoerder in een reactie.

Nu heeft het MST al langere tijd een samenwerkingsverband met de krijgsmacht. Medisch personeel dat in het kader van (vredes)missies wordt uitgezonden, wordt geschoold en getraind in het MST. Volgens een woordvoerder is het niet zo dat het MST dan voorrang heeft. “Natuurlijk, de lijntjes zijn kort omdat die samenwerking er al is, maar het antwoord was ‘nee’. Andere ziekenhuizen hebben harder hulp nodig.” Den Boon stelde dat het "Nu nog moeilijker wordt om de capaciteit de we voor covid nodig hebben omhoog te brengen, terwijl de kans bestaat dat dat wel nodig is."

CORONA AFVOER MST ZIEKENHUIS
Afbeelding ter illustratie: coronapatiënt opgehaald van huis
Beeld: Ernst bergboer & Coen Krukkert

Dagelijks komen er enkele tientallen nieuwe patiënten met covid-klachten naar het ziekenhuis, waarvan een deel ook daadwerkelijk covid heeft. Hoe groot dat deel precies is, zei Den Boon niet.

ONNO VAN VELDHUIZEN
Lees ook
Burgemeester Van Veldhuizen opgenomen in MST
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.