Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gedicht dat Willem Wilmink zelf niet kon voordragen staat nu op plek van Vuurwerkramp

Enschede Huilt van Willem Wilmink geplaatst op Roombeek in Enschede Julian Vriend
Enschede Huilt staat vanaf nu op plek van Vuurwerkramp
Beeld: Julian Vriend

Enschede heeft er een nieuw Willem Wilmink gedicht bij. Maandagmorgen is het gedicht ‘Enschede huilt’ geplaatst naast de parkeerplaats op Roombeek, op steenworp afstand van het Vuurwerkrampmonument. Op 11 januari is de officiële opening om 14.00 uur waar burgemeester Roelof Bleeker en weduwe van Willem Wilmink, Wobke zullen spreken.

"We vonden dat op deze plek ook een monument van Wilmink hoorde te komen", zegt één van de initiatiefnemers, Mieke Janssen. Uiteindelijk zaten we er over na te denken en dachten we. Waarom doen wij het niet." Het gedicht is destijds, in 2001, speciaal gemaakt om de Vuurwerkramp in Enschede te herdenken.

Niet te lezen

De gemeente Enschede heeft het handgeschreven gedicht ter beschikking gesteld aan de initiatiefnemers. Hierdoor staat er onder de tekst een officiële handtekening van de dichter zelf. "De rest van de tekst van Wilmink was niet te lezen, dus hebben we het in een ander lettertype gezet. Dat maakt het heel mooi."

Lees verder onder de afbeelding.


Willem Wilmink gedicht Enschede Huilt Julian Vriend
Het handgeschreven gedicht 'Enschede Huilt' van Willem Wilmink
Beeld: Julian Vriend

Janssen ziet haar eigen input op het gedicht ook terug op het kunstwerk. "De traan die jullie bovenaan zien heb ik er zelf bij getekend." Ook met de kleurkeuze is rekening gehouden. "Het lijkt net of het een beetje verbrand is. Dat is om de ramp te herinneren."

Enschede Huilt

Enschede Huilt is een gedicht van Willem Wilmink geschreven voor de herdenking van de Vuurwerkramp, maar nooit voorgedragen door Wilmink zelf. Tijdens de herdenking kon hij het niet voordragen door de pijn die de ramp in 'zijn' stad had aangericht. Het gedicht werd toentertijd voorgedragen door Nesrin Taber.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.