Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese VOC-lieden krijgen 400 jaar na dato weer een gezicht: 'Velen zijn onderweg overleden'

Enschedeërs en de VOC. Het klinkt als appels en peren, maar ze hebben toch meer gemeen met elkaar dan wij denken. Het gebeurde weinig in het verleden en ze woonden niet aan de kust... maar toch zijn er Tukkers die onder de VOC-vlag meevoeren. Enschedeër Christian Rijnberg deed er onderzoek naar en zag zijn verhaal gepubliceerd worden in het Jaarboek Twente.

Zo’n vierhonderd jaar geleden voer Nederland de wereld over onder de vlag van de Vereenigde Oostindische Compagnie, beter bekend als de VOC. Onder al die Nederlanders zaten ook Enschedeërs, weet Rijnberg. "Ik heb onderzoek gedaan naar Enschedeërs, maar als je naar Tukkers kijkt zijn dat er nog honderden", aldus de onderzoeker.

Vaak geen mooi einde

"Ik ben in mijn onderzoek vier Enschedeërs tegengekomen die een zeemansgraf hebben gekregen", zegt Rijnberg. "In totaal zijn van de 76 personen die ik heb onderzocht, er 50 onderweg overleden." Dat de Enschedeërs van toen niet bang waren was te blijken uit een significant detail uit het onderzoek. "Je ziet dat als ze de eerste reis niet overleden zijn, dat het dan bij de vierde of vijfde keer wel gebeurde."

Niet altijd hoge functies

"De Enschedeërs voeren niet allemaal in hoge functies. Veelal waren het simpele lieden die meevoeren", vervolgt Rijnberg. Toch zijn er enkele succesverhalen uit die tijd zoals van Gijsbert Pennink. "Die begon ooit als scheepsknaap en heeft zichzelf toen opgewerkt naar sergeant. In Indië ontmoette hij een vrouw en hij is daar eigenlijk gebleven."

Jaarboek Twente

Het jaarboek Twente wordt al sinds 1962 uitgegeven en daarin staan allerlei verhalen uit de geschiedenis, cultuur, streektaal en nog veel meer. De verhalen van Rijnberg zijn gebundeld in het jaarboek, waaronder ook het verhaal van sergeant Pennink. "Aan deze verhalen is niet veel aandacht besteed in het verleden, daarom is het mooi dat ze nu in het Jaarboek Twente staan", sluit de onderzoeker af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.