Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vaten met duizenden liters drugsafval gedumpt in de buurt van Het Rutbeek

20240107 Drugsafval vaten cocaïnewasserij Moorvenweg Rutbeek Enschede
De vaten zijn ondersteboven in een sloot gedumpt.
Beeld: 112Twente/News United

In de omgeving van recreatieplas Het Rutbeek zijn grote vaten met daarin vermoedelijk drugsafval gedumpt. De drie vaten, elk met een inhoud van duizend liter, zijn op de kop in een sloot langs de Moorvenweg gegooid. Er lijkt geen sprake van te zijn dat de vaten lekken of dat de vloeistof in de sloot is gekomen.

Op de vaten staat een etiket met een code (UN 1173) die verwijst naar de stof ethylacetaat. Dat is een oplosmiddel - dat ook in nagellakremovers is verwerkt - die vaker wordt aangetroffen in cocaïnewasserijen. Dat zijn plekken waar cocaïne in andere producten, zoals kleding wordt gewassen zodat het makkelijker te smokkelen. Op de plaats van bestemming wordt de coke er met speciale stoffen weer uitgewassen.

Hoop op camerabeelden

De brandweer is bij de dumplocatie ter plaatse gekomen om de stof verder te onderzoeken. Een daarin gespecialiseerd bedrijf zal ze afvoeren. In de omgeving is de politie een onderzoek gestart naar getuigen en eventuele camerabeelden. Mogelijk heeft de dumping tussen half zeven en elf uur plaatsgehad. Eind november werden in Glanerbrug ook al tientallen vaten met drugsafval gedumpt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.