Verkeer
Stuur appje
Zoek

Klaar voor culturele zomeravonden in 't Van Heekpark? Enschede krijgt muziekkoepel voor 700e verjaardag

20240105 Paviljoen Muziekkoepel Van Heekpark IAA Architecten
Een impressie van hoe de muziekkoepel eruit moet komen te zien.
Beeld: IAA Architecten

Met een beetje geluk kunnen Enschedeërs er in het jubileumjaar van hun stad nog van genieten: concerten in het Van Heekpark. De beheercommissie van het park wil ter hoogte van theeschenkerij Wattez een muziekpaviljoen laten bouwen, waar culturele organisaties uit de hele stad gratis voorstellingen mogen geven. Het is bedoeld als cadeau voor Enschede, dat in 2025 zijn 700-jarige verjaardag viert.

Een vergunningaanvraag voor de bouw van de muziekkoepel is amper aangevraagd, maar daar maakt de beheercommissie zich geen zorgen over. "We hebben de plannen al in een vroeg stadium aan alle belanghebbenden voorgelegd", aldus Gerard Oude Vrielink. "En de reacties waren positief." Dat voorleggen moet ook wel, want met de status Rijksmonument worden alle veranderingen zorgvuldig afgewogen. En dan geldt er ook nog een legaat van de schenker van het park in 1918, textielfabrikant Hendrik Jan van Heek.

Aanvulling

Het Van Heekpark is geschonken onder de voorwaarde dat het toegankelijk moet blijven voor de inwoners van Enschede. "Een plek om te verpozen", aldus oud-wethouder Hans van Agteren die nu voorzitter is van de Commissie van Beheer. Dat lukt volgens hem met de wandelpaden en aanwezige kunstwerken prima. "Maar een muziekpaviljoen zou een mooie aanvulling zijn."

20230327 onthulling Vlaamse vluchtelingen 1 Foto Niels Veurink
Lees ook
Terug van weggeroofd: replica 'Vlaamse vluchtelingen' onthuld in Enschedees Van Heekpark

Zowel bij de Stichting Van Heekpark Monument in de 21ste eeuw, het college van B&W als bij Stichting Enschede 700 is er volgens de initiatiefnemers enthousiast gereageerd op de ideeën. Die laatstgenoemde stichting, die de jubileumviering van de stad in 2025 begeleidt, is vooral belangrijk voor een eventuele financiële bijdrage. Want alleen als er genoeg fondsen kunnen worden aangesproken gaat de langgekoesterde wens van de Commissie van Beheer in vervulling.

Overkapping

Het ontwerp van de muziekkoepel is gemaakt door IAA Architecten. "Er is daarbij rekening gehouden met het textielverleden", weet projectontwikkelaar Huub Punte, die ook in de beheercommissie van het Van Heekpark zit. Het metalen geraamte wordt in soort een vlechtstructuur aangebracht. "En een overkapping, zodat artiesten droog blijven. Het Orkest van het Oosten kan je er niet op kwijt, maar het paviljoen is toch 13 bij 8 meter groot."

icon_main_info_white_glyph

Klaar voor de 21ste eeuw?

Met het plan 'Monument in de 21ste eeuw' zijn de gelijknamige stichting en de Commissie van Beheer al geruime tijd geleden aan de slag. Het doel, zoals de naam van het plan al aangeeft, is het toekomstbestendig maken van het Van Heekpark. En dat is gelukt: er is ruimte voor sport (tennis en korfbal), recreatie (wandelen), cultuur (kunst) en vermaak (theehuis en straks de muziekkoepel). Missie volbracht? "Er is in ieder geval nog één grote wens", aldus Hans van Agteren. "En dat is om iets te doen met spelen. Vroeger stond er in het park een draaimolen voor kinderen. Nu wil dat niet zeggen dat er weer een draaimolen komt, maar we willen wel speeltoestellen voor kinderen realiseren."

Over de programmering wordt nu al nagedacht. Het is de bedoeling dat er straks op regelmatige basis concerten worden gehouden. Gratis toegankelijk, een beetje in de stijl van de VijverVrijdagen op Roombeek. Er zijn al contacten gelegd met het Wilminktheater en Metropool, maar ook met muziekverenigingen in Enschede.

Villa Van Lochem

De beoogde locatie van de muziekkoepel is op het grasveld op de hoek van de Hengelosestraat en de Roessinghbleekweg, dat ook wel eens het Van Lochemsbleekpark wordt genoemd. Naast de villa Van Lochem (het oude buitenverblijf van de gelijknamige textielfamilie) en theeschenkerij Wattez (de toenmalige woning van de tuinman).

De villa, die op dit moment tijdelijk wordt bewoond, maakt overigens ook deel uit van de plannen. Er is een vergunning aangevraagd om het gebouw te renoveren. Revalidatiecentrum Roessingh zal op de bovenverdieping twee appartementen gaan huren waar nachtartsen tijdens hun dienst kunnen verblijven. De begane grond wordt ingericht als een ontvangstruimte voor artiesten en muzikanten die in de muziekkoepel komen optreden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.