Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zevenhonderdste verjaardag Enschede moet bovenal feest van verwevenheid worden

Nog geen half uur nadat de website 'Enschede700.nl' op feestelijke wijze online ging, schoof Albert van Winden aan in 1Twente Vandaag. Van Winden is de voorzitter van de stichting die het feest ter ere van de 700ste verjaardag van Enschede organiseert. "Waarom we van die lancering vanmiddag zo'n feest hebben gemaakt? Je wordt maar één keer zevenhonderd, toch?"

Anneschethe

Eigenlijk is dat hele feestje rond '700 jaar Enschede' slechts een vehikel om verbinding tot stand te brengen, legt Van Winden uit op de dag dat de 'stad Enschede' precies 698 jaar geleden geboren werd. Op 15 december 1325 kreeg het toenmalige Anneschethe stadsrechten.

Dat verbinden is iets wat met de Enschedese identiteit verweven is, sinds Enschede in de negentiende eeuw naam kreeg als textielbolwerk. Vandaar dat het beeldmerk van Enschede700 verwijst naar een weefgetouw. Met een beetje fantasie zie je online zelfs de weefbeweging terugkomen in het levende logo.

“De gemeente heeft er 1 miljoen euro voor uitgetrokken en wij gaan nog eens 1 miljoen proberen op te halen bij het bedrijfsleven in de stad.”

Sociaal weven

Albert van Winden legt uit: "Wat wij de komende tijd gaan doen, zou je 'sociaal weven' kunnen noemen. Met allerlei activiteiten gaan we proberen de 151 nationaliteiten van deze 160.000 inwoners tellende gemeente met elkaar in contact te brengen. De verhalen die zij te vertellen hebben, gaan we door elkaar heen weven."

icon_main_info_white_glyph

Stadsrechten

Bestaat Enschede straks precies 700 jaar? Nee, de geschiedenis van Enschede gaat terug tot in de middeleeuwen. In 1119 werd 'Anneschethe' al genoemd. Het was tot ver in de middeleeuwen nog een klein boerendorpje. Albert van Winden: "Wat we vieren is dat Enschede 700 jaar geleden stadsrechten kreeg. Dat is echt een groot moment in de geschiedenis van Enschede. Het gaf ons zeggenschap over onze stad. En de inwoners mochten handeldrijven en aan de politiek deelnemen."

'Kom met ideeën!'

Om dat te bewerkstelligen doet de vrijdag 15 december in het leven geroepen website een oproep aan alle Enschedeërs, vertelt Van Winden: "Wat kunnen we in wijken doen om elkaar te ontmoeten? Mensen mogen hun ideeën insturen. Er zijn cheques beschikbaar van 2.500 euro voor relatief kleine initiatieven, zoals een lange tafel in de straat waar de buurt samen kan ontbijten, tot enkele megacheques tot 150.000 euro voor projecten waarbij mensen samenkomen, die elkaar anders niet zouden treffen."

WENSchede

"Zo heeft het Wilminktheater plannen voor een stadsmusical en wil de Reisopera basisscholieren uitdagen met een idee getiteld 'WENSchede', waarbij de jeugd een wens voor de stad in maquettevorm mag presenteren. En het leukste komt nog: de mooiste wensmaquette wordt levensgroot nagebouwd door de mensen van de Reisopera!"

Albert van Winden
Lees ook
Kersverse directeur van Enschede700 Albert van Winden: ‘Doel is om Enschedeërs samen te brengen’

FC Twente en bevrijding

Met de Reisopera is direct een Enschedese instelling genoemd die in 2025 ook jubileert (70 jaar), net als FC Twente (dan 60 jaar) en de Enschedese singels (100 jaar). "Al die jarigen worden in 2025 bij het feest betrokken", vertelt Van Winden met gepaste trots. Bij 80 jaar bevrijding, ook in 2025, wordt partnerstad Münster volop betrokken.

icon_main_info_white_glyph

Website

De website 'Enschede700.nl' is vanaf nu het centrale loket voor alle initiatieven en festiviteiten ter gelegenheid van de 700e verjaardag van de stad. Hier kunnen mensen informatie vinden over hoe ze geld aanvragen voor briljante en gewoon leuke plannen en hoe het zit met de aanvraagperiodes en vergunningen. Daarnaast kun je je aanmelden als vrijwilliger. Of wanneer je als individu of bedrijf iets wilt bijdragen.

'Veel geld nodig'

Voor al dat feestelijke geweld is veel geld nodig. "De gemeente heeft er 1 miljoen euro voor uit getrokken en wij gaan nog eens 1 miljoen proberen op te halen bij het bedrijfsleven in de stad. Wie 'we' zijn? Dat is het driekoppige stichtingsbestuur onder aanvoering van mij met daarom heen tal van adviseurs."

Het startevent is al op 15 december 2024. Vanaf die datum zullen er tot 15 december 2025, de dag dat de stadsrechten zevenhonderd jaar eerder werden getekend, festiviteiten worden gehouden.

231215 Burgemeester Bleker en Albert van Winden openen Enschede700 loket
Burgemeester Roelof Bleker en Albert van Winden verrichten samen de openingshandeling.
Beeld: Koos Mavrakis
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.