Om 7.000 huur- en koopwoningen in Enschede, Hengelo en Almelo versneld te verduurzamen, tekenden gemeenten, woningbouwcorporaties en de woonminister vorig jaar maart een ambitieuze Renovatiedeal. Het was een primeur voor Nederland, maar bewoners van de slecht geïsoleerde huizen merken daar nog maar weinig van: nog geen één van de 7.000 woningen is verduurzaamd. En de vraag is of dat überhaupt gaat lukken.
Een laag inkomen, maar een hoge energierekening door een vaak slecht geïsoleerd huis. Energiearmoede is in Overijssel met name in Almelo en Enschede een groot probleem. In Almelo kampt 12,5 procent van de huishoudens met energiearmoede.
Om dat probleem aan te pakken, sloegen gemeenten, woningbouwcorporaties en toenmalig woonminister Hugo de Jonge vorig jaar de handen ineen. Het doel: voor 2030 zo'n 7.000 huur- en koopwoningen verduurzamen. "De klimaatakkoorden van Parijs voelen voor veel mensen niet zo dichtbij als het einde van de maand", zei De Jonge, die voor het tekenen van die deal naar Enschede kwam.
In de Renovatiedeal beloofden woningcorporaties en gemeenten in Twente veel meer te gaan samenwerken bij het verduurzamen van woningen. Maar ruim een jaar na het tekenen van de gezamenlijke afspraken, is er nog geen één huis aangepakt.
De vraag is of het verduurzamen van de 7.000 woningen überhaupt gaat lukken, erkent een woordvoerder. "Om daadwerkelijk richting de beoogde 7.000 woningen te kunnen opschalen, is verdere ondersteuning vanuit het Rijk essentieel", zegt hij, doelend op extra geld. "Zowel woningcorporaties als particuliere woningeigenaren hebben behoefte aan gerichte en voldoende financiering. De voortgang en opschaling hangen daarmee in belangrijke mate af van tijdige en structurele rijksbijdragen."
Het recente besluit van het kabinet om de sociale huur voor twee jaar te bevriezen, helpt volgens de woningcorporaties ook niet mee.
Er zitten intussen wel 960 woningen in de planning om verduurzaamd te worden. Maar wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. In Hengelo en Almelo loopt sinds dit voorjaar namelijk eerst een proef. "Doel is om te leren en te onderzoeken of we samen met de woningcorporaties een aanpak kunnen ontwikkelen waarbij 7.000 woningen voor 2030 in één renovatiestroom versneld kunnen worden verduurzaamd", zegt een woordvoerder.
Het verduurzamen van de duizenden slecht geïsoleerde woningen is "een leerzaam project, maar vergt een lange adem", vertelt de woordvoerder. "Tegelijkertijd zijn er uitdagingen, zoals het meekrijgen van particuliere woningeigenaren, het op elkaar afstemmen van planningen en het ontwikkelen van een aantrekkelijk en haalbaar renovatieaanbod."