Verkeer
Stuur appje
Zoek

Saxion-lector aangesteld als Fellow van de Netherlands Academy of Engineering: 'Dit is een eer'

Een prestigieuze rol is het. Saxion-lector Abeje Mersha, specialist in onbemande robots, werd vorige week maandag geïnaugureerd als een van de eerste Fellows van de Netherlands Academy of Engineering: een groep van totaal 62 vooraanstaande technologie-experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven in Nederland, die een sleutelrol moeten spelen bij het oplossen van de grote uitdagingen van deze tijd.

’t Is niet zomaar een aanstelling die goed staat op zijn CV. Nee, Abeje Mersha voelt het als een eer om in elk geval gedurende vijf jaar bij die groep invloedrijke ingenieurs van Nederland te horen. “Het geeft extra verantwoordelijkheid en ik beschouw deze aanstelling als een belangrijke erkenning voor het onderzoek dat we op Saxion doen.”

Windturbines

Juist het HBO-onderzoek is extreem belangrijk, vindt de Enschedese lector in onbemande robotica die op het gebied van de ontwikkeling van drones zijn sporen al dik verdiende. “We kunnen de wetenschappelijke kennis vertalen naar praktische oplossingen.” Drones kun je bijvoorbeeld inzetten bij onderhoud en reparatie van offshore windturbines. Er zijn maar weinig specialisten die je voor het aande gang houden van de groene energie kunt inzetten, dus zijn die onbemande drones een uitkomst.

Robots

De inzet van robots in de maakindustrie, landbouw en gezondheidszorg is een andere manier om het gebrek aan arbeidskrachten op te vangen. “We hebben te maken met toenemende vergrijzing en daardoor teruglopende arbeidsmarkt. Met hulp van robots kunnen we een groot deel van die problemen oplossen.”

Bruggenbouwers

“Wij van het HBO zijn de bruggenbouwers, want wij zoeken naar praktische oplossingen. En daarbij is techniek heel belangrijk.” Een van de speerpunten van Mersha is dan ook om jongeren te interesseren voor techniek. Want als er te weinig technici zijn, komt er maar weinig terecht van al de mooie plannen.

Basisscholen

“We hebben ze hard nodig. Daarom moeten we al in de basisscholen de kinderen enthousiasmeren voor techniek. We moeten jongeren warm laten lopen voor het vak.”

Meer Twentenaren

De 62 technologie-experts zitten niet stil en zijn van plan regelmatig bij elkaar te komen om de toekomstige plannen door te nemen. Het is trouwens opvallend dat nog een aantal Twentenaren zijn gevraagd om tot de toporganisatie toe te treden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.