Verkeer
Stuur appje
Zoek

Theaterstudenten laten in 'The World of...' zien dat luisteren loont

We hebben er allemaal wel eens last van. Een mening. In deze maatschappij vol korte lontjes kan dat al snel tot conflicten leiden. Vijf Twentse acteurs-in-opleiding van de Podiumacademie hebben onder leiding van een regisseur deze kwestie bij de kop gepakt. Met als resultaat een actueel toneelstuk. De educatieve voorstelling ‘The World Of...’ wordt door het hele land gespeeld en is nu in de Hengelose Gieterij, de hoofdlocatie van ROC van Twente, geland.

Educatieve voorstelling

Ieder jaar laat de Podiumacademie een educatieve voorstelling produceren over een maatschappelijk thema. Regisseur Renske Pluimers heeft dit jaar het thema ‘in wat voor wereld wil jij leven?’ uitgekozen. Het boek ‘The Imaginairy World of...’ gaf haar de inspiratie. De geboren Rijssense heeft samen met de derdejaars acteurs van het ROC - die met deze opvoering hun stage vervullen - de voorstelling ontwikkeld.

In 'The World Of...’ zijn drie totaal verschillende personages te zien, die allemaal hun eigen ‘ideale wereld’ voor ogen hebben. Nu is het aan hen om samen tot een besluit te komen en een gezamenlijke wereld te creëren, maar dat lijkt minder soepel te gaan dan verwacht: “Kunnen we het in deze tijd wel oneens zijn met elkaar?” Pluimers vertelt: “Deze voorstelling laat vooral zien wat er gebeurt als je het niet met elkaar eens bent en daarbij niet naar elkaar luistert. Ik hoop dat de mensen dit als een voorbeeld meenemen voor hoe het dus niet moet.”

Bewuste omgang

De makers vinden het belangrijk dat iedereen bewust omgaat met hun onvermijdelijke meningsverschillen. Actrice Michelle Dam zegt daarover: “Ik denk dat we met behulp van deze voorstelling kunnen laten zien dat je ook gewoon over je meningsverschillen kunt praten en dat je niet gelijk op de vuist hoeft te gaan. Het biedt juist een kans om er met elkaar over te praten en van elkaar te leren. In de voorstelling doen we dat niet en dus gaat er van alles mis. We gaan met elkaar op de vuist en aan het einde van de dag bereik je daar niks mee.”

Duidelijke boodschap

De voorstelling slaat erg aan bij de studenten in het publiek; er wordt zelfs gejoeld. Ook de boodschap is duidelijk. In een gesprek met de studenten geven ze aan dat het erg leerzaam was en dat het ze absoluut aan het denken zet: “Meningsverschillen horen erbij en die hebben we ook regelmatig bij ons in de klas, maar we moeten zorgen dat we elkaar daar niet in verliezen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.