Verkeer
Stuur appje
Zoek

Deze Almeloërs werden in 2023 in het zonnetje gezet: van stadsprijs tot erepenning en tot tranen geroerd

Coen Heldeweg Almelospeld
Coen Heldeweg (Zakelijk Almelo) kreeg Almelospeld
Beeld: Gemeente Almelo

Voor Coen Heldeweg was de laatste van de vier exemplaren van de Almelospeld een bizarre. De bevlogen kartrekker van Zakelijk Almelo kreeg de Almelospeld begin november opgespeld toen het doek van de tweemaandelijkse bijeenkomst diezelfde avond was gevallen. Zakelijk Almelo leed na 20 jaar ‘aan metaalmoeheid’.

De gemeente reikte dit jaar vier Almelospelden uit, waarvan de eerste twee nog voor zijn vertrek door Arjen Gerritsen werden opgespeld. Heldeweg zette Zakelijk Almelo in 2004 op vanuit de Business Circle. Hij deed dat toen samen met Siegfried Steen. Steen mocht de Almelospeld eerder al in ontvangst nemen. De onderscheiding is ooit in het leven geroepen voor iedereen die op een of andere wijze een bijzondere en vooral positieve bijdrage heeft geleverd aan de Almelose samenleving. Heldeweg was zichtbaar geroerd bij de ontvangst van het kleinood: “We gaan op zoek naar een alternatief.”

Indische Koempoelan

Scheidend voorzitter Tony Kuschelo ontving de speld in mei voor zijn grote verdienste bij de Indische Koempoelan Almelo. Hetzelfde overkwam generatiegenoot en tachtiger Nol Kok in september als initiatiefnemer van een ‘reizende’ educatieve geschiedeniswand. De wand brengt 400 jaar geschiedenis van Nederlands-Indië in woord en beeld. Kok zette zich als vrijwilliger meer dan 20 jaar met hart en ziel in voor de Almelose afdeling van de Koempoelan. Kok was onder meer redacteur van het ooit gerespecteerde periodiek van de organisatie en reist tegenwoordig namens de Indische Koempoelan Almelo met de geschiedeniswand door het hele land.

Dirigent

In september reikte Gerritsen de Almelospeld uit aan dirigent Nick Moritz, die 25 jaar verbonden was aan het Almelo’s Mannenkoor. Dat gebeurde in de Amsterdamse Westerkerk tijdens een uitvoering van het 105-jarig bestaan van het koor. In juli werd gemeentesecretaris Frederik van Ardenne met de Almelospeld verrast.

Nick Moritz
Beeld: Almelo;s Mannenkoor

Naast de Almelospeld kent Almelo ook de Stadsprijs. Die ging begin deze maand naar de Stadsboerderij Beeklust. Almelo Events, dat onder meer tekent voor de sinterklaasintocht en Winters Almelo, kreeg de tweede prijs overhandigd. Het kunstenaarscollectief Kunst Punt Almelo, dat met donateurs een galerie en kunstwinkel draaiende houdt, ontving een cheque voor de derde plaats.

Stadspenning

Met de erepenning en stadspenning is de gemeente wat minder scheutig. De Stadspenning wordt uitgereikt aan verenigingen of organisaties die hun 100-jarig bestaan vieren. Wethouder Arjen Maathuis bezocht vrijdag 3 november kleindierenvereniging APKV Het Oosten tijdens de Grenslandshow in Vriezenveen. Voorzitter Harald Asbreuk mocht het eremetaal uit handen van Maathuis ontvangen. De Almelose kleindierenvereniging sloeg de handen voor de Grenslandshow overigens ineen met de plaatselijke vereniging Nut en Genoegen en het kleinere Nut & Sport uit Vroomshoop.

Penning APKV Het Oosten
Beeld: Gemeente Almelo

Erepenning

Om in aanmerking te komen voor de Erepenning van de gemeente Almelo moet je op z’n minst toch een paar jaar burgemeester van Almelo zijn geweest. Om maar een voorbeeld te noemen. En dat was Arjen Gerritsen, die eind oktober afscheid nam van ‘zijn’ Almelo. Gerritsen was hier 7 jaar burgemeester. ”Ik voel me echt verbonden met deze stad”, luidde zijn reactie na het ceremonieel in de raadszaal. ”In Almelo heerst saamhorigheid en dat geeft veel energie om samen de goede dingen te doen.”

Arjen Gerritsen
Burgemeester Arjen Gerritsen ontving de Erepenning
Beeld: Gemeente Almelo

Postuum eerbetoon

Ook de Provincie Overijssel doet met haar eigen vrijwilligersprijs een duit in lokale prijzenpotten. Vier organisaties of personen konden vorige maand op een bezoekje rekenen van Statenlid Annemieke Wissink die de prijzen persoonlijk kwam overhandigen. Voor coördinator Gerard Hammink van het Huis van Katoen en Nu als een van de winnaars was het een even bijzonder als emotioneel moment. Hammink roemde de vrijwilligers die de benoeming met hun inzet hadden afgedwongen. ”Zonder de vrijwilligers heeft dit huis geen bestaansrecht.” Voor de coördinator was de prijs na twee eerdere nominaties bovendien een bijzonder eerbetoon aan zijn vrouw Ria. ”Zij heeft heel veel voor het Huis van Katoen gedaan. Ze is jarenlang een drijvende kracht geweest”, melden de vrijwilligers. “Deze vrijwilligersprijs dragen we dan ook aan Ria op.”

Overijsselse Vrijwilligersprijs
Huis van Katoen en Nu met Gerard Hammink (rechts)
Beeld: Huis van Katoen

Goene Visite

Het Noaberhoes Almelo en de leden van het redactieteam van seniorenplatform COSBO kregen ook de vrijwilligersprijs van de provincie vanwege hun maatschappelijke verdienste. Dat gold eveneens voor Laura Brummelhuis van de Groene Visite. Brummelhuis zorgde ervoor dat er weer genoeg vrijwilligers naar demente ouderen in zorginstellingen op pad gingen om ze weer een beetje op te vrolijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.