Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose winnaars Overijsselse Vrijwilligersprijs krijgen gezelschap van ‘groene’ collega voor dementie

Natuurkoffer IVN 20231117
De natuurkoffer van de Groene Visite
Beeld: IVN

Ook de vrijwilligers van het Noaberhoes Almelo behoren tot de drie winnaars van de Overijsselse Vrijwilligersprijs. Het redactieteam van seniorenplatform COSBO is de derde winnaar. Van Huis van Katoen en Nu was de uitverkiezing eerder al bekend.

Daarnaast reikt de provincie dit jaar ook een Groene Vrijwilligersprijs uit en die gaat naar Laura Brummelhuis van de Groene Visite in Almelo. Vrijwilligers van De Groene Visite bezoeken demente ouderen in zorginstellingen in Almelo en omliggende plaatsen met een thematische koffer. Deze is gevuld met de natuur uit de eigen omgeving. ”Er zitten natuurfoto’s in de koffer, kastanje bolster en gedroogd gras om een paar voorbeelden te noemen. Daarmee kunnen de zintuigen op krachtige wijze worden geprikkeld”, legt vrijwilligerscoördinator Brummelhuis uit, die ook actief is bij IVN Almelo. ”Het ruiken, zien en proeven roept bij mensen met dementie herinneringen op, het stimuleert gesprekken en het doorbreekt daarmee het sociale isolement. We horen vaak dat ons bezoek patiënten langere tijd goed doet.”

“Voor het komende jaar staan er alweer 45 bezoeken ingepland”

Brummelhuis ontvangt de prijs omdat ze het project vlot wist te trekken toen de Groene Visite door gebrek aan vrijwilligers uit Almelo dreigde te verdwijnen. In een jaar tijd wist ze weer een enthousiaste groep van 12 mensen bij elkaar te krijgen. Die legden in 2023 maar liefst 90 bezoeken af. ”Voor het komende jaar staan er alweer 45 ingepland. Het zou jammer zijn geweest als dit zou stoppen. Het is een project van Natuur en Milieu Overijssel en voor de Almelose vrijwilligers zijn 5 koffers beschikbaar gesteld. Die worden gelukkig weer goed ingezet.”

Officieel is het allemaal nog niet, maar de uitslag van de Overijsselse Vrijwilligersprijs is bij de winnaars zelf al even bekend. Het Noaberhoes staat te boek als de huiskamer van de wijk Windmolenbroek. Iedereen kan er vrij inlopen en vanuit de organisatie worden zeer uiteenlopende activiteiten ontplooid.

Hoogwaardig

Het Senioren Journaal was een paar jaar geleden een initiatief van de drie ouderenorganisaties KBO, OVA en PCOB. De bonden werken in Almelo inmiddels samen binnen het ouderen platform COSBO. De makers van het Senioren Journaal weten 10 keer per jaar op geheel vrijwillige basis een aantrekkelijk en kwalitatief hoogwaardig blad te produceren vol wetenswaardigheden en nieuws voor ouderen in Almelo.

Bezoek

Statenlid Wissink zal de winnaars op 23 november bezoeken om hen de Overijsselse Vrijwilligersprijs 2023 te overhandigen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.