Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tot 9 jaar cel opgelegd voor cokesmokkel naar Oost-Nederland; hoogste straf voor Hengeloër

231215 cocaine RTV OOST
Nadat de drugs uit de stenen was gehaald, werden de pakketjes in groene bigshoppers gelegd
Beeld: Politie

Zeven verdachten van grootschalige internationale cocaïnesmokkel zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot negen jaar. Volgens de rechtbank is het bewezen dat ze grote partijen coke naar Oost-Nederland lieten komen. De hoogste straf werd uitgedeeld aan een man uit Hengelo. Deze K. C. wordt gezien als één van de leiders.

Tientallen miljoenen euro's

De opgelegde straffen zijn hetzelfde als door justitie waren geëist. In totaal hebben ze zo'n 700 kilo cocaïne in meerdere ladingen hier naartoe laten komen. Straatwaarde: tientallen miljoenen euro's. De drugs waren verpakt in kalkzandstenen. De containers werden verscheept en vervoerd met als bestemming het Achterhoekse Silvolde. Daar werden de stenen stuk geslagen en werd de kostbare inhoud zeker gesteld. De neef van de veroordeelde Hengelose leider was één van de mannen die de stenen losbikte.

231106 coke RTVOOST
Lees ook
Hengelose hoofdverdachte grootschalige cokesmokkel: 'Ik handel in graan, hout en olie, niet in drugs'

Haarscherp

Op de laatste leveringsdag had de politie verschillende locaties waar de verdachten samenkwamen volgehangen met opnameapparatuur. De werkwijze werd op die manier haarscherp vastgelegd, onthulde RTV Oost al eerder.

Daarnaast is bewijs voor de smokkel gebleken uit chatgesprekken die zijn gevoerd via cryptocommunicatie-app Sky. De appjes waren versleuteld, maar de politie zag kans de chatdienst te kraken.

Codetaal

In die chats gaat het onder meer over scheepsladingen, zoals eerder door RTV Oost tot in detail beschreven. Daarnaast had K.C. geregeld ontmoetingen met de medeverdachten. Precies op momenten nadat er in codetaal werd gesproken over drugshandel. Eén van die ontmoetingen vond plaats in een eethuis op de dag van de aanhouding.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.