Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose hoofdverdachte grootschalige cokesmokkel: 'Ik handel in graan, hout en olie, niet in drugs'

231106 coke RTVOOST
Nadat de drugs uit de stenen was gebikt, gingen de blokken coke in bigshoppers richting Hengelo
Beeld: RTV OOST

De Hengelose hoofdverdachte van grootschalige cocaïnesmokkel vanuit Curacao naar Oost-Nederland ontkent elke betrokkenheid. Dat bleek vanmorgen bij de start van het strafproces tegen hem. De man wordt verdacht van het smokkelen van zo'n 700 kilo coke, maar hij zegt alleen te handelen in graan, hout en olie.

De Hengeloër met initialen K.C. werd eind juni vorig jaar opgepakt, samen met zes anderen. Ze zouden honderden kilo's coke in meerdere zendingen vanuit Curacao naar het Achterhoekse Silvolde hebben getransporteerd, goed voor tientallen miljoenen euro's. De drugs waren verpakt in kalkzandsteen. Door die stenen kapot te hakken, kwamen de blokken coke vrij. Op de laatste leveringsdag had de politie verschillende locaties waar de verdachten samenkwamen volgehangen met opnameapparatuur. De werkwijze werd op die manier haarscherp vastgelegd, onthulde RTV Oost al eerder.

Sossa

Vorige week moesten enkele verdachten uit West-Nederland zich al al verantwoorden voor de rechter. Tegen hen werden celstraffen geëist, oplopend tot acht jaar. Ze zouden hebben samengewerkt met de Hengelose K.C. en zijn neef, bijgenaamd 'Sossa'. (Door het vele drugsgebruik in zijn verleden, coke wordt ook wel Sos genoemd, red.) Sossa zou met een bekende van hem verantwoordelijk zijn voor het openbreken van de stenen en het transport van de coke van de Achterhoek naar Hengelo. Het OM vermoedt dat ze handelden in opdracht van K.C.

Justitie concludeert dat uit chatgesprekken die zijn gevoerd via cryptocommunicatie-app Sky, die door de politie leesbaar zijn gemaakt. Volgens het OM gaat het in de chats onder meer over scheepsladingen, zoals eerder door deze omroep tot in detail beschreven. Daarnaast had K.C. geregeld ontmoetingen met de medeverdachten. Eén van die ontmoetingen vond plaats in een eethuis op de dag van de aanhouding. Op camerabeelden is volgens justitie te zien dat een medeverdachte aan K.C. uitbeeldt hoe groot de binnengekomen blokken coke zijn.

Handige contacten

Volgens K.C. zelf zegt het helemaal niets dat hij met verschillende medeverdachten afsprak op verschillende plaatsen. "Ik kende hen. Soms waren het handige contacten. Eentje was stukadoor, een ander legde tegels. Ik zat zelf in de kozijnenhandel, dus dat kunnen goede contacten zijn."
Dat hij veel naar het buitenland was, zegt volgens K.C. ook niets. "Ik trad op als tussenpersoon in verschillende soorten van handel: graan, hout, olie." Volgens K.C. heeft hij jaren geïnvesteerd om die handel op te tuigen. "En ik was bijna zover dat ik er aan ging verdienen, maar toen werd ik opgepakt."

Hij stelt van een neef 100.000 euro te hebben geleend om zijn handelspraktijk vorm te geven. "Maar nu ik vastzit, kan ik dat niet terugbetalen. Gelukkig heeft hij het on-hold gezet." Maar K.C. twijfelt of hij het bedrag ooit nog terug kan betalen. "Als ik vrij kom, kan ik natuurlijk nergens aan de bak. Er is zo'n negatief beeld van mij geschapen door het OM."
Justitie heeft eerder laten weten dat ze K.C. ook zien als tussenpersoon bij de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. Hij zou de schutters hebben geregeld.

Valse papieren

Door die negatieve berichtgeving zouden zijn vrouw en dochter inmiddels hun koophuis aan de Hengelose Bellinckhof hebben verlaten. "De buurt keek hen met de nek aan." Overigens is het huis gekocht met valse papieren. Dat heeft hij vandaag toegegeven in de rechtszaal.

Zijn neefje 'Sossa' heeft toegegeven dat hij in de Achterhoek de blokken coke uit de kalkzandstenen heeft gehaald. Uit opnames, gemaakt met verborgen apparatuur, is volgens justitie op te maken dat hij dat niet voor de eerste keer deed. Sossa geeft ook toe dat hij de drugs in tassen heeft gedaan en in de auto heeft gezet. In wiens opdracht hij dat deed, wil hij niet zeggen: "Dat is slecht voor mijn gezondheid."

Vanmiddag maakt justitie bekend welke celstraffen boven het hoofd hangen van K.C en zijn neefje Sossa.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.