Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese Mbo-uitblinker Zoë Voogd (22) pinkt traantje weg bij mooie woorden van haar docente

Zoë Voogd uit Enschede is verkozen tot Twents Mbo-uitblinker 2023. De ROC van Twente-studente is één van de veertig uitblinkers van Nederland. Waar de uitblinkers voorheen ook nog op landelijk niveau de strijd aanbonden, zijn de winnaars nu allemaal ambassadeurs voor het mbo. Zoë was woensdag 13 december te gast bij 1Twente Vandaag: "Of ik nu last heb van een hoog verwachtingspatroon? Nee hoor, ik blijf gewoon lekker mezelf, dat is het allerbelangrijkst."

Traantje

Haar docenten gaven de 22-jarige studente Sport en Bewegen als verrassing op voor de verkiezing: “Toen ik het telefoontje kreeg dat ik bij de laatste drie zat, wist ik eerst niet eens waar het over ging. Maar toen ze me uitlegden wat de verkiezing inhield, dacht ik 'waarom ook niet eigenlijk?'."

Een van die docenten omschreef Zoë als volgt: 'Ze is motiverend en inspirerend voor haar medestudenten en betrokken en laat de stem van die medestudenten horen.' Zoë daarover bij 1Twente Vandaag: "Toen ik dat hoorde, moest ik echt wel even een traantje wegpinken."

Spannende eindstrijd

Na een spannende eindstrijd, waarin de drie finalisten via filmpjes collega-studenten opriepen om op hen te stemmen, werd vrijdag 8 december de finale gehouden in de Gieterij, de hoofdlocatie van ROC van Twente in Hengelo. Uiteindelijk bepaalden die online opgehaalde stemmen samen met de stem van de jury de eindstand. Na Zoë Voogd eindigden Sven Sleurink uit Enschede en Karlijn Scherfke uit Borne op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Kwetsbare doelgroepen

'Ik heb als missie om kwetsbare doelgroepen vanuit hun gevoel te laten spreken', is een uitspraak van Zoë, die voor de jury doorslaggevend was om op haar te stemmen. De winnares daarover: "Als iemand zich niet prettig voelt en je biedt diegene de kans om het erover te hebben, dan motiveert dat natuurlijk alleen maar meer om door te gaan."

Winnares Zoë Voogd mag aankomend jaar de titel Mbo Uitblinker 2023 dragen en maakt namens ROC van Twente deel uit van een groep van landelijke ambassadeurs van de Mbo Raad. Zij krijgen een ontwikkel- en netwerkprogramma aangeboden, dat aansluit bij het unieke vakmanschap waar mbo-scholen studenten voor opleiden.

icon_main_info_white_glyph

Jury

De drie genomineerde uitblinkers werden beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit Emma de Nooij (Mbo Uitblinker 2022), Linda van Asselt (programmamanager talent Twente Board) en Fridse Mobach (lid College van Bestuur ROC van Twente).

'Drie levens, drie verhalen, drie passies'

De jury vond het 'ontzettend leuk om te doen, maar ook ingewikkeld'. ROC-bestuurder Fridse Mobach: "Drie verschillende levens, drie verhalen, drie passies, hoe waardeer je dat? Alle drie zijn ze over een grote horde gegaan, want jezelf presenteren, een video maken en moeilijke juryvragen beantwoorden, dat deden ze perfect." De jury keek met name naar de student die het mbo goed op de kaart kan zetten en daarbij raakte het verhaal van Zoë hen het meest. "Ze sprak vanuit het hart over haar vak en dat kwam binnen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.