Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese TPAC helpt bedrijven al tien jaar verduurzamen: 'Klaar voor de komende tien jaar'

Groot feest op het lab van lector Lichtgewicht Construeren Ferrie van Hattum. Het thermoplastic composites application centre (TPAC) van hogeschool Saxion bestaat tien jaar én heeft dit najaar een fikse upgrade gekregen. “In het nieuwe lab kunnen we op kleine schaal een volledige productiecyclus doorlopen. Van een plastickorrel tot een kinderzitje en terug naar een plastickorrel”, legt Van Hattum uit.

Het lectoraat is altijd bezig met het lichter en duurzamer maken van materialen. "Hoe lichter een onderdeel, hoe minder energie wordt gebruikt. Daarbij staat recycling en duurzaamheid ook steeds hoger op de agenda. Door de klimaatdoelen voelen bedrijven de urgentie om hun materialen te verduurzamen."

Er komen steeds meer eisen op het gebied van verduurzaming. Zo moeten bedrijven weten hoe groot de uitstoot van stoffen is in hun processen. Dat gaat dan vooral om CO₂ en stikstof. "Klein- en middenbedrijven in de industrie hebben geen tijd of geld voor onderzoek naar deze zaken. Wij kijken dan graag met ze mee."

Vliegtuigklep

Een van de verdiensten van het lab zijn de vliegtuigkleppen van Fokker van gerecyclede vliegtuigonderdelen. "Wij onderzoeken hoe de vliegtuigbouwer een stevig duurzaam materiaal kan maken. Liefst ook licht, want alle kilo's moeten mee de lucht in. In het lab vermaalden we oude vliegtuigonderdelen en maakten grondmateriaal van om een nieuw ontwerp te maken." In Amerika vliegen nu vliegtuigen van Fokker met de gerecyclede kleppen.

Het onderzoek in Enschede naar nieuwe composieten stopt niet hier. Van Hattum: "In het uitgebreide lab hebben we nu een machine die kunststoffen kan verwerken (extruder) met een robotarm erbij waardoor we dichter bij de werkelijkheid staan. We kunnen nu zonder het wiel opnieuw uit te vinden het hele proces van maken doorlopen en ons meer gaan focussen op de samenstelling van het materiaal."

Versterken

Naast onderzoek wordt er ook les gegeven. "De technische opleidingen leren hier over het materiaal en de machines. Vaak gaan zij stage lopen of afstuderen bij bedrijven waarmee wij samenwerken of bij ons. Onderwijs en onderzoeken komen samen bij ons op het lab en we versterken daarmee elkaar ook."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.