Verkeer
Stuur appje
Zoek

Coalitie in Twents waterschap wankelt na gedwongen vertrek van BBB-bestuurder

Rolf Woolderink Waterschap Vechtstromen
Rolf Woolderink.
Beeld: Waterschap Vechtstromen

Bestuurder Rolf Woolderink houdt zich niet aan wet- en regelgeving, concluderen vrijwel alle fracties in Waterschap Vechtstromen. En daarom is het vertrouwen in de BBB-politicus deze woensdagavond opgezegd. Een crisis in het Twentse waterschap dreigt, omdat door het gedwongen vertrek de kersverse coalitie na ruim een halfjaar al ernstige scheuren vertoont.

Al bij zijn aanstelling eerder dit jaar was bekend dat Woolderink als privépersoon al jaren in de clinch ligt met zijn gemeente, Hof van Twente. Daarom is ook afgesproken dat hij als bestuurder niet met het gemeentebestuur in contact zal zijn. Spil in de zaak is het zonder vergunning aanleggen van vijf visvijvers en een aarden wal zijn woning in Azelo. Er volgden rechtszaken tot aan de Raad van State, die het met de gemeente eens was over de overtredingen.

Hoogleraar velt oordeel

Omdat Woolderink tot op de dag van vandaag nog steeds zijn terrein niet heeft aangepakt, werd een hoogleraar bestuurskunde ingeschakeld om antwoord te kunnen geven op de vraag of Woolderink zich wel aan de wet houdt. Dat antwoord is volgens hoogleraar Bröring helder, namelijk dat het aannemelijk is dat hij dat niet doet. En dus klonk een luide roep om af te treden woensdagavond tijdens de vergadering van het algemeen bestuur.

20230630 DB Vechtstromen Wilbert Siebring Rolf Woolderink Ellen Hemmers Gezinus Wolters Gerald Aveskamp
Lees ook
Niet zonder slag of stoot ... maar dit zijn de nieuwe bestuurders van waterschap Vechtstromen

Woolderink bleef zich verdedigen tegen het rapport. De hoogleraar zou zich onder meer niet gebaseerd hebben op het laatste bestemmingsplan. Uit dat bestemmingsplan zou volgens Woolderink blijken dat de kans groot is dat zijn aanpassingen alsnog worden gelegaliseerd. En daarom zou hij nog niets met de gerechtelijke uitspraak hebben gedaan.

'Eer aan zichzelf houden'

Maar daar wilden de andere fracties niets van weten. “Voor onze fractie is de conclusie helder: De heer Woolderink houdt zich niet aan de wet- en regelgeving”, zei Wim van de Griendt, fractievoorzitter van Water Natuurlijk. Nagenoeg het voltallige algemeen bestuur van het waterschap, op zijn eigen BBB-fractie na, deed vervolgens de oproep aan Woolderink om de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

icon_main_info_white_glyph

Waterschapsbestuur, zo zit dat...

Een waterschap wordt geleid door het Dagelijks Bestuur, dat wordt gecontroleerd door het Algemeen Bestuur. In principe is dat vergelijkbaar met respectievelijk het college van burgemeester en wethouders en de raadsleden in een gemeente. Maar anders dan in een gemeente is er in het waterschap geen sprake van dualisme. Dat betekent dat een lid van het Dagelijks Bestuur (DB) wordt gekozen vanuit het Algemeen Bestuur (AB).

Dat deed hij niet en dus werd er een motie van wantrouwen ingediend en aangenomen. Die motie werd alleen niet door de BBB ondersteund. En dus moet Woolderink opstappen als dagelijks bestuurder van het waterschap. Omdat hij is gekozen bij de verkiezingen (en het waterschap geen duaal stelsel kent zoals bij de gemeenteraad) blijft hij wel aan in het algemeen bestuur van het waterschap.

Coalitie wankelt

De BBB bracht met een andere motie nagenoeg de volledige coalitie aan het wankelen. De partij wilde een onafhankelijk integriteitsonderzoek naar het hele dagelijks bestuur. Maar die motie werd na een aantal kritische vragen van andere partijen weer ingetrokken. Een echt antwoord op vragen waarom die motie werd ingediend en later net zo snel weer werd ingetrokken, kwam er van BBB-fractievoorzitter Henk Torn Broers niet.

20230316 Waterschapshuis Almelo Henk Ketting
Lees ook
Nu al deuk in vertrouwen binnen Twents waterschap, maar coalitie krijgt 'voordeel van de twijfel'

Dat ook binnen het dagelijks bestuur, bestaande uit BBB, CDA, VVD en Ongebouwd, de motie van nota bene een coalitiepartij niet unaniem werd ontraden, leidde tot gefronste wenkbrauwen. Voor oppositiepartij Water Natuurlijk was het zelfs reden de toekomst van de coalitie in twijfel te trekken.

Daarom werd er ook een motie van wantrouwen ingediend tegen het andere BBB-bestuurslid, Gezinus Wolters. Die motie kreeg geen meerderheid. De komende weken en vergaderingen moet blijken of het vertrouwen binnen de coalitie voldoende is om de rit voort te zetten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.