Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedees college trekt steun voor genocidemonument in Volkspark in: 'Geen breed draagvlak'

20230419 Herdenking Aramese genocide Volkspark
Beeld: Videostill Herdenking Aramese genocide

Het college van B&W ondersteunt niet langer het plaatsen van een herdenkingsmonument in het Volkspark voor slachtoffers van de Aramese genocide. Dat is vrijdagmiddag bekend gemaakt. Eerder dit jaar had het college nog aangegeven het initiatief van Comité 1915 te steunen als dit breed gedragen wordt in de gemeenschap. En dat is in de ogen van het college niet gelukt.

Daarmee lijkt er in ieder geval voorlopig een einde te komen aan de commotie rondom het plaatsen van het herdenkingsmonument. Meerdere Turkse culturele verenigingen en organisaties in Enschede reageerden boos en teleurgesteld toen zij eerder dit jaar lucht kregen van de plannen voor het monument, omdat zij vinden dat dat voor verdeeldheid zorgt. Er werd zelfs een demonstratie gehouden.

Uiterlijke kenmerken

Het Comité 1915 zei destijds dat een monument juist voor verbinding en dialoog zou moeten zorgen binnen de verschillende gemeenschappen. Bovendien zou het een rol krijgen bij de jaarlijkse genocideherdenking in het Volkspark, op loopafstand van Syrisch-orthodoxe kerk ‘Mor Yakub van Sarugh’ aan de M.H. Tromplaan.

icon_main_info_white_glyph

1895-1923

De gebeurtenissen tussen 1895 en 1923 zijn een gevoelig punt in de Turkse geschiedenis. In de nadagen van het Ottomaanse Rijk, werden onder meer grote aantallen christelijke Armeniërs, pontische Grieken en Suryoye (Syrisch-orthodoxen) vermoord. In het specifieke geval van de Suryoye circuleren aantallen tussen 500.000 en 750.000 mensen. Dat wordt ook wel de Aramese (of Assyrische) genocide genoemd, of - wanneer het in het grote geheel wordt meegenomen - de Armeense genocide. Turkije weigert te spreken van genocide - omdat het land naar eigen zeggen part noch deel had aan etnische zuiveringen - en spreekt in deze gevallen over de Armeense of Aramese kwestie.

In een brief aan raadsleden rept college niet over de bezwaren vanuit de Turkse gemeenschap. Als voornaamste reden om de steun voor plaatsing van het genocidemonument in te trekken worden de gesprekken bij de initiatiefnemers genoemd. "De gesprekken tussen het Comité 1915) en de Assyrische gemeenschap hebben tot op heden niet tot gezamenlijk draagvlak geleid', aldus een gemeentewoordvoerder.

Burgemeester zou eind november nog in een ultieme poging hebben geprobeerd om de Aramese en Assyrische gemeenschap tot elkaar te laten komen. "Over onder andere de uiterlijke kenmerken van het monument", aldus de woordvoerder. "Helaas zonder resultaat."

Regels voor monumenten

Dat betekent dat de steun is ingetrokken voor het monument in het Volkspark. Een formele aanvraag voor een vergunning is echter nooit ingediend. Mocht dat alsnog gebeuren, dan zal deze worden getoetst aan het reglement voor het beheer van het Volkspark.

De Commissie van Beheer Volkspark heeft het college overigens onlangs laten weten grote moeite met de plaatsing van een genocidemonument te hebben. Het college grijpt deze casus aan om voor het hele grondgebied van Enschede te kijken of er nadere regels nodig zijn voor het plaatsen van monumenten en gedenkstenen.

230527 demonstratie enschede
Eind mei werd in Enschede een demonstratie gehouden tegen het beoogde genocidemonument.
Beeld: News United / Dennis Bakker
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.