Verkeer
Stuur appje
Zoek

Noordmolen Twickel ijvert met succes voor bijschrijving olieslaan op landelijke erfgoedlijst

231206 olieslaan noordmolen
Het is een ambacht dat in Nederland al vier eeuwen wordt beoefend in wind- en watermolens: het olieslaan.
Beeld: EIGEN FOTO

Het is een ambacht dat in Nederland al vier eeuwen wordt beoefend in wind- en watermolens: het olieslaan. De zogeheten 'olieslagers' hebben tot taak met hulp van molenstenen olie uit zaden, noten en meel te persen. Het ambacht wordt vandaag officieel bijgeschreven op de Lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland.

Samenwerkende molens

De Stichting Beheer Noordmolen Twickel deed de voordracht samen met de beheerders van de oliemolens in Woldzigt (Drenthe) en Eerbeek (Gelderland). Dat het ambacht van olieslager op de Lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland is terechtgekomen is belangrijk, omdat de officiële erkenning helpt bij het in leven houden van het eeuwenoude ambacht. In Nederland zijn nog op 19 molens olielagers actief, waaronder op Noordmolen Twickel, waar lijnzaadolie wordt geproduceerd.

icon_main_info_white_glyph

Lanenkaatsen en Bruine Vloot

Naast het olieslaan wordt ook het Lanenkaatsen in Harlingen en het ambacht van schipper op de Bruine Vloot op de Lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland bijgeschreven. De lijst telt intussen 218 vormen van immaterieel erfgoed. Het ambacht van molenaar is al in 2017 erkend door UNESCO, de VN-tak op het vlak van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Alexandra Kolkman Molenaar Noordmolen
Lees ook
Molenaar Alexandra zoekt jongeren en vrouwen voor Noordmolen

Geen afval

Bij het proces van olieslaan wordt in de Noordmolen Twickel lijn- en vlaszaad fijngemalen door twee ronddraaiende stenen, die over een metalen plateau rollen. Na het verwarmen van het fijngemalen meel is het eindproduct lijnolie en het restproduct een koek, die wordt gedroogd tot veevoer. De productie is energie-neutraal en er blijft geen afval over. Olieslaan is dus ook nog eens een duurzaam ambacht.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.