Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Molenaar Alexandra zoekt jongeren en vrouwen voor Noordmolen

De Noordmolen Twickel bestaat al meer dan 650 jaar en de vrijwillige molenaars willen nog jaren doorgaan, maar dat kan alleen als zich jong talent aandient. En 'jong' ben je al snel tussen deze club van vooral ‘iets minder jonge mannen’. Alexandra Kolkman, één van de twee vrouwelijke molenaars op deze molen, was vrijdag 15 april te gast bij 1Twente Vandaag.

Tegenpool

Alexandra Kolkman werkt nu ruim twee jaar als molenaar. Dit doet ze vrijwillig: “Mijn vaste baan is in de buitenschoolse opvang, dat is echt een tegenpool van mijn werk als molenaar. Bij de buitenschoolse opvang is het heel lawaaierig, met al die kinderen. Bij de Noordmolen vind ik rust. Ik kan helemaal opgaan in mijn werk. Daar kom ik helemaal ‘in de flow’ van wat ik dat moment doe. “

Oud ambacht

“De Noordmolen bestaat al heel lang. Hetzelfde geldt voor het vak van molenaar. Ik vind het belangrijk dat zo’n oud ambacht blijft bestaan. Wij molenaars zijn nodig om de molen draaiende te houden en te onderhouden. Er moet af en toe wat vervangen worden en onderdelen moeten gesmeerd worden. Het is werk wat nodig is”, vertelt Kolkman.

Naast het onderhouden van de molen is het volgens de molenaar ook heel belangrijk het verhaal over de molen te vertellen aan de jaarlijks duizenden bezoekers: “Het is onze taak om het verhaal van de molen te vertellen, van het monument. Het is meer dan dat flesje lijnzaadolie. Het is een stukje Twickel waar we super trots op mogen zijn.”

“Bij de Noordmolen vind ik rust. Ik kan helemaal opgaan in mijn werk”

Meer jongeren en vrouwen

De molenaars op de Noordmolen zijn met name op zoek naar meer jongeren en vrouwen. Ze proberen aandacht te trekken voor het vak door interviews te geven, video's te delen en artikelen te plaatsen in de krant. “Het lijkt ons heel leuk als meer jongeren zich aansluiten bij ons team. Jonge mensen hebben een hele andere kijk en visie op het vak, dat hebben we nodig", zegt Kolkman.

Noordmolen twickel molenaar hilverdink
Lees ook
Recordpoging moet molenaars Noordmolen nieuwe collega's opleveren
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.