Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tactus-bestuurder Ruud Rutten koninklijk onderscheiden bij z'n afscheid

231204 ruud rutten lintje FOTO Maarten de Kok
Waarnemend burgemeester Jaeger van Zutphen, de woonplaats van Rutten, verrastte de Tactusbestuurder met de versierselen behorende bij het Officierschap in de Orde van Oranje-Nassau.
Beeld: Maarten de Kok

Ruud Rutten, bestuurder van Tactus Verslavingszorg, is donderdag 30 november koninklijk onderscheiden. Dit gebeurde op een symposium in Apeldoorn, dat werd gehouden ter ere van z'n pensionering. De Zutphenaar was bijna 25 jaar bestuurder van Tactus en onder zijn aanvoering groeide de instelling voor verslavingszorg uit tot een bepalende speler in de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg. Tactus heeft kantoren en behandellocaties in alle steden in Twente.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Waarnemend burgemeester Jaeger van Zutphen, de woonplaats van Rutten, verrastte de Tactusbestuurder met de versierselen behorende bij het Officierschap in de Orde van Oranje-Nassau. Dit vanwege 'zijn enorme inzet, gedrevenheid, betrokkenheid en de bepalende rol die hij in de afgelopen bijna 40 jaren heeft gespeeld bij het vormgeven van Tactus, bij de verslavingszorg en de Nederlandse ggz in het algemeen'.

Ruud Rutten kwam in 1984 vanuit Nijmegen naar deze regio. Hij begon z'n carrière bijna veertig jaar geleden bij het toenmalige Johannes Wierhuis in Rekken, als hoofd van de afdeling opname/detox. Hij woonde tussen 1984 en 1991 achtereenvolgens in Haaksbergen en Enschede. Sinds 1991 woont hij in Zutphen.

Mini-symposium

Tijdens zijn laatste werkdag kwamen ruim driehonderd collega’s, oud-collega's en netwerkpartners bijeen in Theater Orpheus in Apeldoorn tijdens een mini-symposium ‘Wetenschappelijk onderzoek bij Tactus’, gevolgd door een feestelijk afscheidsevenement, waarbij Rutten aan het eind werd verrast met de koninklijke onderscheiding.

In alle speeches en reacties klonk donderdag door dat Ruud Rutten de verslavingszorg in het algemeen en Tactus in het bijzonder in Oost-Nederland op de kaart heeft gezet.

Gerdy van Bellen

Rutten is als bestuurder opgevolgd door Gerdy van Bellen. Zij is 1 maart jongstleden nieuw aangetreden als voorzitter van de raad van bestuur.  Van Bellen werkte tot begin dit jaar als bestuurder bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Ze kreeg tijdens donderdag officieel het stokje overgedragen en vormt nu het eenhoofdige bestuur van Tactus met 45 locaties en ruim 1.500 medewerkers in Overijssel, Gelderland en Flevoland.

Promotie

Terwijl Rutten bezig was zijn taken het afgelopen jaar over te dragen naar Van Bellen, rondde hij ook nog 'even' een promotie-onderzoek aan de Radboud Universiteit af. Op 3 oktober verdedigde Rutten hier zijn proefschrift ‘Profiling patients with substance use disorders and their care utilization’.

231204 ruud rutten lintje 2 FOTO Maarten de Kok
Burgemeester Jaeger met Ruud Rutten en z'n echtgenote Resi.
Beeld: Maarten de Kok
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.