Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse Schijf van Vijf moet Tukkers motiveren om meer te eten uit 'eigen achtertuin’

Een Twentse Schijf van Vijf moet Tukkers motiveren om meer producten uit de regio te eten en gezonder te leven. Het inititief werd deze week gepresenteerd door Young Twente Board, maar achter het idee zit meer dan gezondheid alleen.

De algemene Schijf van Vijf is bij veel mensen wel bekend. Het is al in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkeld door het Voorlichtingsbureau voor de Voeding, tegenwoordig beter bekend als het Voedingscentrum. Op de Schijf van Schijf kun je visueel en in één oogopslag zien wat je kunt eten om een gezond en een varieert eetpatroon aan te houden. Het gaat om brood, graanproducten, groenten en fruit, water, thee en koffie, olie en vetten, peulvruchten en ook vlees en vis.

“Hou je de Schijf van Vijf aan dat weet je dat je redelijk gezond bezig eet,“ zegt Koen Olde Halter van Young Twente Board, initiatiefnemer van de Twentse Schijf van Vijf. Hierop zijn de algemene producten vervangen door streekproducten. “Ja, wij hebben er dus producenten uit Twente aan gekoppeld. Het blijkt dat je die schijf heel goed kunt invullen met lokale producten.”

“Over het algemeen zitten in lokale producten weinig toegevoegde middelen. Ze zijn dus een stukje gezonder dan producten die je in de supermarkt kun halen.”

Lokale producten

Het bevorderen van de lokale gezondheid speelt een rol achter het lanceren van het initiatief. “We zien dat in Twente sommige chronische ziekten meer zijn vertegenwoordigd dan in de rest van Nederland. Als je kijkt naar overgewicht, dan lopen we voor op het landelijke gemiddelde. Ook bij jongeren speelt dat best een grote rol. Een argument om meer lokale producten te eten? “Over het algemeen zitten in lokale producten weinig toegevoegde middelen. Ze zijn dus een stukje gezonder dan producten die je in de supermarkt haalt.”

20231130 young twente board twentseschijfvanvijf
De Twentse Schijf van Vijf met producten uit de regio
Beeld: Young Twente Board

Voedselkilometers

De Twentse Schijf van Vijf moet Tukkers stimuleren om meer lokale voedingsmiddelen te consumeren, maar de gedachte achter de Twentse Schijf van Vijf gaat nog een stuk verder. Zo wil Young Twente Board ook bestuurders overtuigen dat zij veel meer kunnen doen. “Je pakt hiermee eigenlijk verschillende problematieken aan, bijvoorbeeld transitie in de landbouw, stimuleren van de lokale economie en duurzaamheid. Er zit dus veel meer achter én er is ook veel meer te winnen.”

Young Twente Board zegt dat een consument makkelijk voor 40.000 kilometer voedsel op zijn bord heeft liggen elke dag en vindt dat bizar. Groente uit Afrika, fruit uit China, rundvlees uit Argentinië? "De Twentse Schijf van Vijf laat zien dat alle basisingredienten van voeding goed beschikbaar zijn in Twente. "Daarmee ben je duurzaam én gezond bezig. Naast de beperkte voedselkilometers zijn deze basisproducten hartstikke gezond."

“Het zou mooi zijn als de Twentse Schijf van Vijf verder wordt gebracht door een supermarkt of een GGD. Het zou mooi zijn als de regio het oppakt.”

Young Twente Board

Young Twente Board is de organisatie die de regio sociaal én economisch wil versterken. Er worden projecten opgezet en bedacht die Twente vooruit moeten helpen op het gebied van economie, high-tech, vasthouden van talent, maar ook circulariteit en duurzaamheid. "We proberen daarin regio Twente zo goed mogelijk op de kaart te zetten richting de toekomst.” Olde Halter ziet de Twentse Schijf van Vijf als een basis voor nog veel meer. “Het zou mooi zijn als dit verder wordt gebracht door een supermarkt of een GGD. Het zou mooi zijn als de regio het oppakt.”

Twente event 2023 schouwburg hengelo 1twente
Lees ook
Twente Board komt met onderzoek naar werkgeluk: 'Zo'n enquête is een eyeopener'

Lokale producenten

De Twentenaar roept mensen op om meer lokale producenten op te zoeken. “Je doet dat niet alleen voor jezelf. Het ontzettend leuk om te zien wat die mensen allemaal doen. Ze kunnen met heel veel passie vertellen over de producten die ze maken en het is superlekker.” Tot slot wil Olde Halter nog wel een voorbeeld noemen van zo’n streekproduct: “Neem nou kip uit Albergen. Dat is niet te vergelijken met kip uit de supermarkt. Het is een heel ander product én een wereld van verschil. Dat moet je gewoon ervaren.”

icon_main_info_white_glyph

Meer (w)eten?

Kijk op Twentseschijfvanvijf.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.