Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twente Board komt met onderzoek naar werkgeluk: 'Zo'n enquête is een eyeopener'

Twente event 2023 schouwburg hengelo 1twente
Voor de tweede maal is er een geluksenquête gehouden onder Tukkers. Net als het voorgaande jaar is het gemiddelde cijfer een 7,1: “Een mooie ruim voldoende”, zegt Twente Board-voorzitter Ank Bijleveld.
Beeld: 1Twente Hengelo

Hoeveel geluk ervaren Twentse werknemers tijdens hun werk? Daar moet een onderzoek antwoord op geven. Woensdagavond werd hiervoor tijdens het Twente Event in de Hengelose schouwburg het startschot gegeven. Eén van de eerste bedrijven die heeft meegewerkt aan het onderzoek is Bolk Transport. “Zo'n onderzoek is een eyeopener”, zegt Bolk-directeur André Pluimers.

Personeel werven én behouden

Honderden vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, (kennis)instellingen en de lokale overheid en politiek konden kennismaken met allerlei sprekers die inzichten deelden over de sociaaleconomische ontwikkelingen binnen de Twentse economie, met daarbij nadruk op het vasthouden en werven van personeel. Eén van de manieren om vaklui te werven en te behouden is het zogeheten 'werkgeluk' te vergroten. Maar daarvoor moet eerst onderzocht worden hoe het anno 2023 gesteld is met dit werkgeluk.

Hugo de Jonge

Aan het begin van de avond kwam minister Hugo de Jonge naar de schouwburg om het evenement af te trappen. Eerder die dag heeft De Jonge de Twentse regiodeal formeel ondertekend. De hieraan gekoppelde 25 miljoen euro gaat naar initiatieven en plannen om de ‘brede welvaart’ in Twente te vergroten, door de Twente Board ook wel aangeduid met het ‘Bruto Twents Geluk’.

“Op een aantal terreinen scoort Twente erg goed, zoals op het gebied van wonen, veiligheid en subjectief welzijn.”

Geluksenquête

Voor de tweede maal is er een geluksenquête gehouden onder Tukkers. Net als het voorgaande jaar is het gemiddelde cijfer een 7,1: “Een mooie ruim voldoende”, zegt Twente Board-voorzitter Ank Bijleveld. Het cijfer is ondanks de onrust in de wereld niet gezakt. “Op een aantal terreinen scoort Twente erg goed, zoals op het gebied van wonen, veiligheid en subjectief welzijn.” Op acht van de elf zogenaamde 'dimensies' scoorde Twente hoger dan het landelijk gemiddelde.

icon_main_info_white_glyph

Twente Board en Regio Deal Twente

Twente Board vormt een schakel tussen "de drie o's" in de regio: overheid, onderwijs en ondernemers. Het hoofddoel is de brede welvaart vergroten en de regio Twente aantrekkelijker maken voor jong talent. Via de Regio Deal heeft Twente Board 25 miljoen euro ontvangen van het Rijk om de regio op sociaaleconomisch gebied verder te ontwikkelen.

Werkgeluk

Naast een algehele geluksmeting onder Tukkers is er nu ook een variant die zich richt op het werkgeluk. Een nieuwe enquête werd in het leven geroepen om het werkgeluk onder Twentse medewerkers te onderzoeken. Bolk was één van de zeven Almelose bedrijven die meededen aan een pilot, nog voor dit eerste onderzoek breder in de regio werd gelanceerd. Bolk-directeur André Pluimers: “Eerst waren we best sceptisch, want hoe bereken je geluk?”

Ank Bijleveld
Lees ook
Ank Bijleveld nieuwe voorzitter van Twente Board: de regio staat nog altijd onvoldoende op het Haagse netvlies

Rapportcijfer

Pluimers is echter in z'n nopjes met de resultaten. Bolk kreeg een 7,9. “We zijn erg tevreden met dit cijfer, maar het geeft vooral een mooi inzicht in het werkgeluk van je medewerkers." Eén van de uitkomsten is dat bij sommigen het waarderingsgevoel ontbreekt: “Misschien is het binnen ons bedrijf soms nog te veel het principe ‘geen bericht, goed bericht’." Volgens Pluimers zouden werkgevers vaker hun waardering voor medewerkers kunnen uitspreken. "Het mooie is dat het uiten van je waardering ook niks kost."

Ambassadeur Twents Werkgeluk

Lokale overheden en instanties zeggen te willen inspelen op de resultaten van het onderzoek. Volgens Pluimers hebben vooral de werkgevers er zélf belang bij en kunnen bedrijven zo van elkaar leren: “Met de uitkomsten in de hand kun je de resultaten vergelijken met andere bedrijven in de omgeving.”

Bedrijven met een cijfer hoger dan een 7,5 krijgen een keurmerk en mogen zich Ambassadeur Twents Werkgeluk noemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.