Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voormalig supermarktpand in Enschede krijgt andere invulling: kringloopwinkel M&M Bazaar wil mensen samenbrengen

20231202 spellen in voormalig vriesvak MM Bazaar Enschede foto Niels Veurink
Supermarkt wordt kringloop, dat is spellen in het voormalig vriesvak
Beeld: 1Twente

Wat begon als een fantasie, wordt werkelijkheid: Enschedeërs Saskia Muller en Ellen Muller slaan de handen ineen en richten samen een winkel op. Hun nieuwe ‘M&M Bazaar’ komt in de wijk Twekkelerveld in het voormalige pand van de Turkse supermarkt, waar eerder een Emté en daarvoor Sanders gevestigd was. De grote kringloopwinkel heeft geen winstoogmerk, maar moet mensen samenbrengen. Op 2 en 3 december worden de deuren feestelijk geopend.

Ze delen dezelfde achternaam en kennen veel dezelfde mensen, toch zijn ze geen familie. Saskia Muller en Ellen Muller zijn ‘buren’. De twee eigenaren hebben beide – aangrenzend aan elkaar – een eigen shop in Winkelcentrum Enschede-Zuid. Al even liggen er plannen op tafel om samen te werken. Nu is het eindelijk zo ver.

Van buren naar collega’s

Ellen heeft haar eigen edelstenenwinkel en Saskia heeft een kringloopwinkel genaamd Saskraam. Sinds januari zijn ze buren. Doordat ze elkaar bijna elke dag zien, leren de twee elkaar goed kennen. “Het klikte direct goed tussen ons”, vertelt Saskia. Beide zijn geboren ondernemers en hebben hun droom om een eigen winkel te openen waargemaakt.

Lees verder onder de afbeelding.


20231202 eigenaressen Saskia en Ellen bij MM Bazaar Enschede foto Niels Veurink
Saskia Muller en Ellen Muller voor hun pand in Twekkelerveld
Beeld: 1Twente

“We spraken veel over onze fantasieën. Maar onze échte samenwerking begon eigenlijk met een grapje. ‘Goh, we zouden samen moeten werken’, zeiden we met een knipoog tegen elkaar. Uiteindelijk zijn we de fantasie om samen te werken gaan realiseren”, aldus Saskia. “De plannen waren al rond. We moesten alleen nog een geschikt pand vinden.”

Supermarkt Twekkelerveld

Het vinden van een perfecte locatie gaat niet gemakkelijk. Maar, als het pand aan de Johan Wijnoltstraat 125 te huur komt, is de keuze snel gemaakt. “Het is een groot gebouw in een mooie buurt, midden in de woonwijk.”

“Sommige klanten vinden het zo erg dat ik weg ga, dat ze ervan moeten huilen”

Het is de voormalige thuisbasis van ‘Supermarkt Twekkelerveld’, die zowel Nederlandse, Turkse als Surinaamse en Arabische producten verkocht. De supermarkt ging failliet in juni 2022 en liet sinds de sluiting van de winkel een enorme stank en veel ongedierte achter. Buurtbewoners hadden daar maandenlang last van. In oktober gaven Omgevingsdienst Twente en gemeente Enschede de pandeigenaren de opdracht om het pand leeg te halen en schoon te maken.

Saskraam weg uit Enschede-Zuid

“We zijn heel blij met dit pand, ondanks de slechte naam die het eerder had”, vertelt Saskia enthousiast. "De tijd begon steeds meer te dringen, want eind december loopt de huur van het huidige Saskraam af."

Dat Saskraam verdwijnt uit de Enschedese wijk Wesselerbrink, doet vaste klanten pijn. “Sommigen vinden het zo erg dat ze ervan moeten huilen. Zij kunnen niet makkelijk meer langskomen, omdat ze bijvoorbeeld afhankelijk zijn van een rollator of vervoer.” Haar winkel zat nog niet lang in de zuidwijk, de opening was begin van het jaar.

Sas Kraam Sakia Muller
Lees ook
Nieuwe kringloopwinkel Saskraam in Wesselerbrink wil Enschedeërs helpen die het niet breed hebben

Mensen samenbrengen

De twee eigenaren hopen een deel van hun vaste klanten wél mee te trekken naar hun nieuwe winkel in Twekkelerveld. “Bij het winkelcentrum konden klanten even naar binnen wippen als ze in de buurt waren, nu moeten ze ons heel bewust komen opzoeken. Klanten nemen daarom misschien wel langer de tijd om rond te neuzen.”

Lees verder onder de afbeelding.


20231202 ontmoeting MM Bazaar Enschede foto Niels Veurink
Een koffiebar en zithoek: ontmoeting is een belangrijk onderdeel van M&M Bazaar
Beeld: 1Twente

Een bezoekje aan M&M Bazaar moet volgens de dames dan ook een leuke middag- of zelfs dagactiviteit worden. “We willen mensen samenbrengen. Daarom gaan we in de toekomst ook braderieën, workshops of kinderspeeldagen organiseren”, aldus Saskia. “En in het pand komt een gezellig koffiehoekje waar bezoekers kunnen zitten en kletsen.”

Maatschappelijk doel

De ondernemers zijn betrokken met hun sociale omgeving. Hun nieuwe winkel heeft geen winstoogmerk, maar wel maatschappelijke doelen. M&M Bazaar is niet zomaar een kringloopwinkel, maar eentje met een net iets ander concept. “We verhuren stellingen of planken, waar huurders hun spullen in kunnen plaatsen. Wij regelen dan de verkoop en marketing”, licht Saskia toe. Huurders kunnen particulieren, hobbyisten, kleine of grote ondernemers zijn. Saskia en Ellen willen met hun zelf opgedane ervaring mensen helpen bij het opstarten van een onderneming.

Lees verder onder de afbeelding.


20231202 kleding in voormalig vleesvak MM Bazaar Enschede foto Niels Veurink
Supermarkt wordt kringloop, dat is kleding in het voormalig vleesvak
Beeld: 1Twente

De basis van de winkel wordt gevormd door vaste stellingen van Saskraam Kringloop én Trendy Edelstenen en Tweedeplants (de bedrijven van Ellen). Saskia: “Ik had van Saskraam heel veel op voorraad, dus voor de opening staat de winkel al lekker vol met spullen. De eerste plekken voor huurders zijn ook al gereserveerd.”

Feestelijke opening

Op zaterdag 2 en zondag 3 december is het openingsweekend van M&M Bazaar. Dat wordt gevierd op verschillende manieren. “Elke betalende klant krijgt een lot voor een speciale loterij tijdens het weekend. De uitslagen worden zondag aan het einde van de dag bekend gemaakt. Bezoekers kunnen genieten van een hapje en drankje en voor de kinderen komen er pieten langs met strooigoed. Eén en al feest.”

20231201_Saskia en Ellen Muller_M&M Bazaar
Saskia Muller en Ellen Muller
Beeld: Saskia Muller
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.