Verkeer
Stuur appje
Zoek

Brandweerkazerne als creatieve broedplaats in Enschede van de baan

Brandweerkazerne
De voormalige brandweerkazerne aan de Hengelosestraat zou onderdak bieden aan een deel van de creatieve gemeenschap die was gevestigd aan het Enschedese Stationsplein. De slechte bouwkundige staat van het pand gooit nu roet in dat eten.
Beeld: Ernst Bergboer

De voormalige brandweerkazerne aan de Hengelosestraat is toch niet geschikt om onderdak te bieden voor een creatieve broedplaats in Enschede. De bouwkundige staat van het pand staat dat plan in de weg. Dat betekent dat de zoektocht naar onderkomens voor de kunstenaarscollectieven die gevestigd waren aan het Enschedese Stationsplein opnieuw begint.

In de brandweerkazerne zouden twee organisaties die tot voor kort aan het Stationsplein huisden een nieuw onderkomen vinden: Sickhouse en Blackbrick. Muzikale broedplaats GrensFrequentie zou het resterende deel van de beschikbare ruimte gaan gebruiken.

Overkill Festival

Deze organisaties huren nu al wel opslag- en kantoorruimte in de brandweerkazerne. Per 1 februari volgend jaar zou daar een publieksfunctie bij komen. Door dat laatste is nu een streep gezet. Er zijn geen belemmeringen om er tot die tijd kantoor te houden en voor opslag.

De slechte bouwkundige staat van de kazerne kwam aan het licht bij de vergunningverstrekking voor het Overkill Festival, dat georganiseerd wordt door Sickhouse. Dat evenement werd inderhaast verplaatst naar het voormalige V&D-pand aan de Korte Hengelosestraat.

Spacebar
Lees ook
Spacebar in Enschede ‘recalibreerde’, uitkomst: voorlopig open op vrijdagen

De betonrot was al geconstateerd in een bouwkundig rapport uit 2021, maar die informatie is pas onlangs boven tafel gekomen. Ook destijds is met die constatering niets gedaan.

Opdracht van de gemeenteraad

In een brief aan de gemeenteraad stelt het college van burgemeester en wethouders dat de situatie ‘uiterst vervelend’ is voor de beoogde gebruikers van de brandweerkazerne. ‘Deze partijen zijn belangrijk voor Enschede’ en ‘het heeft daarom prioriteit om een nieuwe, geschikte locatie te vinden’.

Terug naar Start

De Enschedese gemeenteraad gaf het college in juli van dit jaar de opdracht om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor de inmiddels dakloze kunstenaarscollectieven, nadat gebruik van het voormalige VVV-pand aan het Stationsplein om verzekeringstechnische redenen niet voortgezet kon worden. Daarbij kwam ook het besluit van PLANETART, de andere grote gebruiker van dat pand, om de stekker uit een aantal activiteiten te trekken. Waaronder de broedplaats WARP en het Museum of the Future, die aan het Stationsplein gevestigd waren.

icon_main_info_white_glyph

Stationsplein en spoorzone

Eén van de redenen dat het voormalige VVV-pand niet in beeld is - en ook nooit is geweest - voor permanente vestiging van een creatieve broedplaats is dat het gebied rond het station op de schop gaat. Enschede heeft ambitieuze plannen voor de ontwikkeling van de gehele spoorzone, waarvan het Stationsplein en de busplein naast het station ook deel uitmaken.

De voormalige brandweerkazerne zou om diezelfde reden eveneens een tijdelijke locatie voor een broedplaats zijn, want ook dat pand staat op de nominatie om gesloopt te worden. Op die plek is een hoog appartementencomplex voorzien, dat net als de Alphatoren een 'landmark' in de Enschedese skyline moet worden.

Voor zover bekend is nog niet besloten wanneer er wordt gestart met de ontwikkeling van dit deel van de spoorzone, maar volgens een aantal bronnen zou dat ergens in het derde kwartaal van 2025 zijn.

De zoektocht naar ruimte voor creatieve broedplaatsen is een moeizame. Een twintigtal kunstenaars die ateliers huurden aan het Stationsplein heeft inmiddels een onderkomen gevonden in een oude school aan de G.J. van Heekstraat, maar dat is (zeer) tijdelijk. In de zomer moeten ook zij weer op zoek naar een nieuwe stek. Anders gezegd: voor wat betreft die raadsopdracht en de wens om creatieve broedplaatsen een onderkomen te bieden, is het terug naar Start.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.