Hengelo
Cultuur

Beelden Rinus Roelofs nu ook ‘zichtbaar’ voor blinden en slechtzienden

Op de wereldberoemde wiskundige beelden van Rinus Roelofs die op het stationsplein in Hengelo staan, komen speciale bordjes in braille met een voelbare QR-code. Blinden en slechtzienden en andere belangstellenden kunnen de QR-code met de eigen smartphone scannen en krijgen dan een stem te horen. Deze stem geeft een beschrijving van de beelden zoals de kunstenaar die heeft beschreven.

Praatplaatjes

De beelden van Roelofs krijgen vrijdag 16 oktober als eerste een zogenaamd praatplaatje in de stad. Het is de bedoeling dat daarna ook andere plekken en objecten in Hengelo een QR-code krijgen, waaronder de beren op het marktplein en de Lambertusbasiliek.

Beeld Rinus Roelofs
Beelden van Rinus Roelofs op het stationsplein in Hengelo © Sandra Bonin

Wiskundige kunst

De Hengelose kunstenaar/wetenschapper Rinus Roelofs exposeerde de afgelopen jaren in steden als New York, Tokio en Barcelona, maar nooit had hij een grote buitenexpositie van zijn beelden in Hengelo. Op initiatief van de Hengelose kunststichting HeArtpool werden dit voorjaar zes beelden, die vorig jaar te zien waren op het plein van Museum CosmoCaixa in Barcelona, geplaatst op het stationsplein. De opstelling werd aangevuld met nog 2 nieuwe beelden.

Bijzondere tentoonstelling

Naast de beelden op het plein staan in de hal van het NS-station drie kleinere beelden van Roelofs om de reiziger te attenderen op deze bijzondere tentoonstelling op het plein. De expositie loopt tot het einde van het jaar. Door de vele positieve reacties van inwoners en bezoekers, is er een initiatief gestart om te kijken of de beelden voor Hengelo behouden kunnen blijven en permanent op het plein kunnen blijven staan.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.