Hengelo
Opinie
Video

Hengeloërs over mondkapjes: ‘Ik doe gewoon wat Rutte zegt’

De mondkapjesplicht die het kabinet dinsdagavond aankondigde voor alle openbare binnenruimtes, gaat waarschijnlijk niet voor medio november in. Tot die tijd geldt een ‘dringend advies’. Twee jonge verslaggevers van 1Twente gingen de straat op in Hengelo en vroegen de mensen of ze er klaar voor zijn en of ze zich aan de verplichting gaan houden.

Broeinest van bacteriën

Het merendeel van deze mensen houdt zich aan de regels en luistert naar Mark Rutte, zoals de dame in de video vertelt, maar dat zegt natuurlijk niks over hoe schoon een langere tijd gebruikt mondkapje is. Een stoffen mondkapje kan namelijk een broeinest van bacteriën zijn voor wie geen goeie hygiëne in acht neemt. Die maskers bevatten 10 tot 20 keer meer bacteriën dan geteste chirurgische exemplaren, blijkt uit een recent onderzoek van universiteit Antwerpen.

Corona mondkapje mondmasker voxpop
'Dat het geen nut heeft, is ook niet bewezen.' © 1Twente

Mondkapje verplicht in publieke ruimtes

Nederlanders van 13 jaar en ouder moeten straks verplicht een niet-medisch mondkapje gaan dragen in publieke ruimtes. Juridisch moet deze maatregel nog worden geregeld, zodat het ook gehandhaafd kan worden. De zuiderburen kregen in juli te maken met een verplicht mondmasker in openbare publieke gelegenheden. Daarop ontstond een discussie over de hygiëne van mondkapjes bij onzorgvuldig gebruik.

Longinfecties

Volgens Belgische wetenschappers van het Lab voor Toegepaste Microbiologie en Biotechnologie van Universiteit Antwerpen kunnen bacteriën in vieze maskers in het ergste geval acne en andere huidinfecties veroorzaken, vooral in combinatie met wrijving van het gezichtsmasker op de huid. Ook longinfecties of voedselinfecties kunnen optreden als een vuil masker met de handen wordt aangeraakt. Wie goeie hygiëne hanteert heeft overigens weinig te vrezen. Wie een stoffen masker dagelijks na gebruik wast met zeep en water op minimaal 60 graden verkleind de risico's. Ook een stoomstrijkijzer kan helpen om een stoffen mondmasker weer sterieler te maken.

Niet langer dan 3 uur per keer dragen

De Nederlandse overheid adviseert om mondkapjes niet langer dan 3 uur per keer te gebruiken, omdat het mondkapje dan vochtiger wordt door de uitgeademde lucht. Bacteriën en virussen kunnen zich dan gemakkelijk verspreiden als de drager met de handen aan het masker zit. Daarnaast zorgt een vochtig masker in combinatie voor een aangename temperatuur ook voor een explosieve groei van aanwezige bacteriën en virussen op het masker.

Link: Advies mondkapjesgebruik Rijksoverheid.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.